Nieuws

Rook over Varsseveld na brand bij afvalverwerker

VARSSEVELD - Er heeft brand gewoed bij afvalverwerker Van der Horst aan de Aaltenseweg in Varsseveld. Het vuur ontstond rond 01.30 uur door nog onbekende oorzaak.
Het ging om een berg horeca-afval, aldus brandweerwoordvoerder René van der Neut. De brand ging volgens hem gepaard met veel rookontwikkeling.

Nablussen kan lang duren

De brandweer was urenlang bezig met nablussen. Ook werd de berg afval uit elkaar getrokken.
De rook trok over de A18, richting Doetinchem, maar de wind voerde de rook ook in noordelijke richting, naar Zelhem en Vorden.
'Blijf uit de rook', zei Van der Neut vanochtend op Radio Gelderland:
Om 14.00 uur meldde hij dat de brandweer terugging naar de kazerne. 
'De rook die lange tijd boven Varsseveld en de wijde omgeving hing was onze grootste zorg', zegt hij. 'Veel mensen hebben afgelopen nacht met de ramen open geslapen en we adviseren hun de ramen dicht te doen.'

Roet en as dalen neer

As- en roetdeeltjes kwamen neer in Varsseveld, op auto's, op straat en in tuinen. Eerste metingen wezen uit dat die relatief ongevaarlijk zijn. Van der Neut verduidelijkt: 'Ze zijn niet gevaarlijker dan deeltjes die vrijkomen bij een barbecue. En die kun je gewoon wegvegen of wegspoelen.'
Niettemin heeft het RIVM besloten deeltjes die op het terrein van Van der Horst zijn beland te onderzoeken. Van der Neut: 'Dat gebeurt alleen bij branden van een grote omvang, zoals deze.'
Bij de brand werden de korpsen van Varsseveld en Silvolde ingezet en een hoogwerker uit Doetinchem. De brandweer hield onder meer een container met accu's nat om te voorkomen dat die in brand vloog.
Voor zover bekend zijn er geen gewonden.
Foto: Jordi Deckert
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!