Nieuws

Eén burgemeester wil burgemeesterschap in Elburg

De commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje, heeft 32 sollicitatiebrieven gekregen voor de functie van burgemeester van Elburg. Daaronder bevinden zich acht vrouwen, de leeftijd varieert van 33 tot 63 jaar. © Omroep Gelderland
ELBURG - De commissaris van de Koning in Gelderland, Clemens Cornielje, heeft 32 sollicitatiebrieven gekregen voor de functie van burgemeester van Elburg. Daaronder bevinden zich acht vrouwen, de leeftijd varieert van 33 tot 63 jaar.
Onder de brievenschrijvers zijn tien kandidaten van de ChristenUnie, zeven van het CDA en vier SGP'ers. De VVD 'levert' drie sollicitanten, D'66 en de PvdA twee en GroenLinks een. Van drie geïnteresseerden is de politiek oriëntatie onbekend. Één burgemeester, zeventien (oud-)wethouders, vijf raadsleden en twee leden van Provinciale Staten hebben gereageerd op de functie. De overige zeven sollicitanten zijn afkomstig uit diverse disciplines, zoals het bedrijfsleven, de overheid, het onderwijs of de sector dienstverlening.

Procedure

Cornielje voert de komende tijd gesprekken met een aantal kandidaten, waarna hij overlegt met de vertrouwenscommissie die door de gemeenteraad is samengesteld. De commissie praat vervolgens met de kandidaten en draagt twee kandidaten voor aan de gemeenteraad. De laatste stap is een voordracht van de raad met een advies van Cornielje aan de minister van Binnenlandse Zaken. 
De aanbeveling voor een nieuwe burgemeester zal naar verwachting in juli in de gemeenteraad van Elburg worden vastgesteld.

Opvolger

De nieuwe burgemeester wordt de opvolger van Frans de Lange (ChristenUnie), die na negen jaar stopte en directeur is geworden van een zendingsorganisatie. Elburg heeft op dit moment een interim-burgemeester: VVD'er Harry Dijksma. 
Zie ook: 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!