Nieuws

Zo voorkom je dat je wordt opgelicht via internet

ARNHEM - Je moet er toch niet aan denken. Je koopt een telefoon via internet, betaalt netjes en uiteindelijk krijg je helemaal niets. Het komt vaker voor dan je denkt. Vorig jaar werden maar liefst 82.000 Gelderlanders opgelicht via internet.
Volgens Fleur van Eck van de Fraudehelpdesk in Apeldoorn kan je voorzorgsmaatregelen nemen om jezelf te wapenen tegen internetoplichters:

Eerst zien

Zorg ervoor dat u het product altijd eerst in handen krijgt voordat u geld overmaakt. Dit kan betekenen dat u een stukje moet rijden, maar zo ontloopt u het risico dat er niets wordt opgestuurd of dat u een lege doos krijgt.
Van Eck: 'Je moet eigenlijk hetzelfde doen als op de markt. Eerst de handelswaar bekijken of in de hand nemen en dan pas overgaan tot koop.'

Te goed om waar te zijn

Als je denkt: deze aanbieding is te mooi om waar te zijn, dan is hij waarschijnlijk ook te mooi om waar te zijn. Hoe aanlokkelijk het ook mag klinken, blijf bij zulke momenten op je hoede. 

Bankgegevens

Geef nooit je bankgegevens of wachtwoord af. Deze worden nooit gevraagd en zijn niet nodig bij een betaling. Oplichters kunnen gewin halen met uw bankgegevens.

Opletten

'Let vooral op', zegt Fleur van Eck. Houd je ogen goed open. Zo kan je op de website van de politie rekeningnummers controleren. 
Luister hier het radio-interview met Van Eck terug:
De NOS is in samenwerking met de regionale omroepen een enquête gestart naar internetoplichting. Deze kunt u hier invullen.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!