Nieuws

Eerste door gedachten aangestuurde armklikprothese Radboud

NIJMEGEN - Afgelopen vrijdag ontving de eerste patiënt in Nederland zijn klikrobotarm bij het Radboudumc. Deze robotarm wordt door een nieuwe techniek direct aan het bot vastgeklikt. De patiënt kan de nieuwe prothese met zijn eigen gedachten aansturen. Wereldwijd zijn er maar een handjevol patiënten met deze prothese.

Toepassing

Bij een klikrobotarm wordt de armprothese direct aan het bot van de armstomp bevestigd. De patiënt ‘klikt’ zijn prothese via een opening in de huid vast aan een metalen pen in het bot. De methode werd al langer toegepast voor het been en is nu voor het eerst in Nederland voor de arm gebruikt. Het grootste verschil met de beenklikprotheses is dat de nieuwe armprothese met de zenuwen van de patiënt kan communiceren waardoor die met zijn gedachten zijn prothese kan aansturen.
Omdat het om zo’n nieuwe innovatie gaat, is de prothese nog niet op grote schaal beschikbaar en zijn er nog geen afspraken met de zorgverzekeraars gemaakt. Per patiënt wordt gekeken of hij/zij in aanmerking komt.