Nieuws

'Je verzint het niet': reacties op ontslag Hyballa

Het ontslag van Peter Hyballa bij NEC heeft veel stof doen opwaaien. Heel Nederland lijkt fan van de Duitser te zijn en heeft geen goed woord over voor het bestuur van de club. Naast de vele onbekende stuurlui aan wal, voelden ook diverse bekendere Nederlanders zich genoodzaakt tot een reactie.
NIJMEGEN - Het ontslag van Peter Hyballa bij NEC heeft veel stof doen opwaaien. Heel Nederland lijkt fan van de Duitser te zijn en heeft geen goed woord over voor het bestuur van de club. Naast de vele onbekende stuurlui aan wal, voelden ook diverse bekendere Nederlanders zich genoodzaakt tot een reactie.

Nijmegen Tweespalt Combinatie

‘NEC ontslaat Hyballa! Wie ontslaat NEC?’ vraagt sportjournalist en TV-presentator Kees Jansma zich af. Columnist Jan Beuving doopt de club om tot ‘Nijmegen Tweespalt Combinatie’. NOS Sport schijft dat ‘een kleurrijke trainer’ de eredivisie verlaat. Desalniettemin laat chef sport van diezelfde NOS Arno Vermeulen weten dat spelers na tien maanden wel knettergek worden van de manier van coachen van Hyballa. Sportjournalist Sjoerd Mossou laakt het bestuur dat Hyballa op boze supporters af zou hebben gestuurd terwijl men zelf niet te bekennen, en hem dan toch nog ontslaat. ‘Je verzint het niet’, voegt hij er aan toe. Oud-voorzitter van de supportersvereniging van NEC Harold Bastiaans nuanceert dat beeld: ‘Directie en bestuur wilde ook naar buiten, maar mocht niet van de politie.’ Hans Kraaij jr. koppelt de ontslagen trainer al meteen aan Roda JC en ook Radio538 discjockey Barend van Deelen geeft aan genoten te hebben van de Duitser. Hij stuurt Hyballa een virtuele knuffel.

Onhoudbaar

Jeroen Rengers, de huidige voorzitter van de supportersvereniging, noemt het een zwarte bladzijde voor de club: ‘Bijzonder jammer dat huwelijk NEC en Hyballa zo eindigt. Aan de andere kant: we mogen niet degraderen.’ NEC-persvoorlichter Judith Vermulst schrijft op persoonlijke titel: ‘Peter Hyballa is een fantastische trainer en fantastisch mens. Humoristisch, oprecht, kritisch, veeleisend en bevlogen in alles wat ie doet.’ Oud-voetballer Evgeniy Levchenko meent dat de situatie bij NEC onhoudbaar was. ‘Desalniettemin vind ik hem nog steeds een goede trainer.’ NEC-fan en TV-presentator Jochem van Gelder noemt het ontslag van Hyballa ‘triest’ en meent dat de Duitser met een selectie van ‘internationale, talentvolle doch introverte spelers’ het ‘onbegonnen werk’ was voor de trainer.