Nieuws

Molen

TERWOLDE - In Terwolde wordt druk gewerkt aan de herbouw van molen De Ooievaar. De molen brandde eind augustus 2015 af door blikseminslag.
En het was al de derde keer dat de molen afbrandde, weet Henry Elizen van de ondersteuningsgroep Terwoldse molen De Ooievaar. 'De eerste keer was in 1893. En in 1973 nog eens.' Het is de bedoeling dat de molen in december weer gaat draaien.
Het is een uitdagende klus, vertelt aannemer Teddy Groters: 'Alles is scheef, heel anders dan bij een standaard woning of uitbouw. Hier zijn de muren 55 of zelfs 65 centimeter dik. Bij een woning is dat halfsteens. Hier metsel je vijf lagen massief tegen elkaar aan.'
Onze verslaggeefster nam een kijkje bij de molen:
Dat is nodig voor de stabiliteit van de molen, zegt Groters. 'De hele opbouw komt er natuurlijk op te staan. Die vangt enorm veel wind en het metselwerk moet dat allemaal in bedwang houden.' De afgelopen dagen zijn zo'n 50 kruiwagens per dag met specie 'vermetseld.'
Onze verslaggeefster nam een kijkje bij de molen:
Door blikseminslag ging molen De Ooievaar in Terwolde eind augustus 2015 in vlammen op. Het hele dorp was vol ongeloof; want de molen ging voor de derde keer in zijn ruim honderd jarige geschiedenis door brand verloren. Maar bij de pakken neerzitten gingen ze niet. Nu, anderhalf jaar later, is er begonnen met de herbouw, waar vooral de plaatselijke ondernemers een grote rol in hebben.
Aannemers Teddy G