Nieuws
Lieve Gerda wordt Gerda Sayang
Lieve Gerda wordt Gerda Sayang
ARNHEM - Een bijzondere gebeurtenis vandaag in Museum Bronbeek in Arnhem. Daar is vandaag een vertaling van het oorlogsdagboek Lieve Gerda in het Indonesisch gepresenteerd. Korporaal Flip Peeters uit 's Heerenberg tekende en schreef daarin zijn belevenissen tijdens de Politionele Acties in Nederlands-Indië neer voor zijn verloofde, Gerda.
'Ik vind het geweldig,' zegt de inmiddels 89-jarige Gerda Peeters. 'Ik had niet gedacht dat dat ooit zou gebeuren,' Gerda kreeg vandaag het eerste exemplaar van Gerda Sayang, zoals het boek in het Indonesisch heet, uitgereikt door conservator Hans van den Akker.
Oude belofte
Haar inmiddels overleden man Flip beloofde Gerda zo'n 70 jaar geleden te schrijven over zijn belevenissen in het verre Nederlands-Indië. En hij schreef niet alleen. Hij maakte ook de prachtigste tekeningen. Zo mooi dat Museum Bronbeek vond dat het tijdsdocument, Lieve Gerda, ook in Indonesië gelezen moet kunnen worden.
'Het is natuurlijk een belangrijk verhaal voor ons om te vertellen, wat die jongens daar mee hebben gemaakt.' zegt conservator Hans van den Akker tijdens de boek presentatie.' Maar misschien is het nog wel belangrijker om aan Indonesiërs te laten zien hoe die jongens over hen dachten. Hoe ze daar over schreven en tekenden.'
Flip Peeters schonk zijn dagboek aan Museum Bronbeek in Arnhem. Het museum ziet het als een topstuk in de collectie. Volgens het museum is het een actueel document in het licht van de discussie over het oorlogsgeweld in de de-kolonisatieperiode 1945-‘50 in Indonesië.
200 miljoen mensen kunnen het nu lezen
'Ik vind het echt fantastisch dat het nu vertaald is in het Indonesisch en dat zo'n 200 miljoen mensen over deze bron kunnen beschikken. Ja dat is echt uniek,' aldus de conservator.
De onafhankelijkheid van Indonesië kwam niet zonder slag of stoot tot stand. De Japanners bezetten Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog en vertrokken na de Japanse capitulatie in augustus 1945. Op 17 augustus 1945 verklaarden de Indonesiërs zich onafhankelijk, maar de Nederlandse regering wilde geen afstand doen van haar kolonie. De strijd die daarop volgde, duurde van 1945 tot en met 1949. Onder internationale druk gaven de Nederlanders na vier jaar vechten en duizenden dodelijke Indonesische en Nederlandse slachtoffers de strijd op.