Nieuws

Van Grootheest nieuwe burgemeester Culemborg: 'Mooiste gemeente van Gelderland'

Gerdo van Grootheest (38) wordt door de gemeenteraad van Culemborg voorgedragen om burgemeester van die gemeente te worden. Dat is donderdagavond bekendgemaakt tijdens een speciale raadsvergadering. © Richard Stark
CULEMBORG - Gerdo van Grootheest (38) wordt door de gemeenteraad van Culemborg voorgedragen om burgemeester van die gemeente te worden. Dat is donderdagavond bekendgemaakt tijdens een speciale raadsvergadering.
Van Grootheest (GroenLinks) is nu wethouder in Maastricht. Hij is de opvolger van Roland van Schelven die vorig jaar met pensioen ging. In de tussentijd was Kees Jan de Vet waarnemend burgemeester. 
'Dit is de mooiste gemeente van Gelderland. Ik heb een overweldigend aantal reacties gekregen', reageert Van Grootheest. Zijn roots liggen overigens in Gelderland: 'Ik ben geboren en getogen in Ede.'

Opmerkelijk

De keuze voor een lid van GroenLinks is opmerkelijk, want van de 19 kandidaten die zich voor de vacature hadden gemeld, waren er 7 van de VVD. De VVD is ook de grootste partij in Culemborg.
'Je ziet dat de politieke kleur minder een rol begint te spelen. Er wordt de beste kandidaat gekozen. En een burgemeester moet boven de partijen staan', vindt Van Grootheest.
Tijdens een raadsbijeenkomst over de profielschets voor de nieuwe burgemeester, vorig jaar oktober, hamerde commissaris van de Koning Cornielje er nog op, dat de nieuwe Culemborgse burgemeester ervaring met het thema Veiligheid moest hebben. Maar de gemeenteraad gaf toen aan, dat ook niet-bestuurders een kans moesten krijgen op de baan.
De nieuwe burgemeester wordt op 9 juni geïnstalleerd.