Nieuws

Paasvuren: waar worden ze dit weekend allemaal ontstoken?

WINTERSWIJK MEDDO - Ook zo benieuwd waar er aankomend weekend allemaal paasvuren ontstoken worden? Dat gebeurt op ruim 100 locaties in Gelderland, blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland.
Vrijwel alle paasvuren zijn op zondag. Alleen in Nieuw-Wehl en Azewijn en zijn paasvuren op zaterdag en op maandag is er een in Didam.
Er zijn zondag paasvuren in: Stokkum, Eibergen, Gelselaar, Rietmolen, Geesteren, Borculo, Haarlo, Ruurlo, Neede, Baak, Halle, Hengelo, Hummelo, Kranenburg, Toldijk, Vierakker, Vorden, Velswijk, Zelhem, Huissen, Gendt, Braamt, Beek, Wijnbergen, Zieuwent, Groenlo, Etten, Woold, Winterswijk, Meddo, Kotten, Miste, Huppel, Corle, Henxel, Lieren, Wenum Wiesel, Beekbergen, Beemte Broekland, Loenen, Ugchelen, Klarenbeek, Apeldoorn en Uddel.
Het paasvuur in Azewijn:
En het paasvuur in Nieuw-Wehl

Ook veel kleinere paasvuren door vele regels

In Velswijk is een van de grootste paasvuren. Daar worden 2500 mensen verwacht. Maar er zijn ook veel kleine paasvuren, vanwege de vele regelgeving. 'Bij ons gaat de weg dicht, daarvoor moeten we overleggen met de provincie', legt Dinand Wullink van de organisatie van het paasvuur in Velswijk uit. 'We hebben verkeersregelaars en beveiligers.' Volgens hem is vanwege de vele regels dit jaar geen paasvuur meer in Lintelo.
Kaart met paasvuren in Gelderland:
Vul onderstaand formulier in als u weet waar er nog meer een paasvuur wordt gehouden:

Wat is een paasvuur?

Het aansteken van een paasvuur is een oud ritueel. Op eerste of tweede paasdag worden in een deel van Europa paasvuren aangestoken. Hiervoor wordt - vaak weken of vaak zelfs maanden tevoren - veel hout ingezameld en op een grote bult gelegd die soms tientallen meters hoog is. Als het duister invalt wordt het geheel aangestoken.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!