Nieuws

17 april: de Polar Bears bevrijden Ede

Foto publiek domein
Ede krijgt in september 1944, ruim voor de daadwerkelijke bevrijding, de zwaarste klap van de oorlog te verwerken als in de aanloop naar de luchtlandingen van operatie Market Garden de kazernes worden gebombardeerd door de geallieerden. 69 inwoners van Ede komen om. De bevrijding in april 1945 brengt minder leed.
EDE - Ede krijgt in september 1944, ruim voor de daadwerkelijke bevrijding, de zwaarste klap van de oorlog te verwerken als in de aanloop naar de luchtlandingen van operatie Market Garden de kazernes worden gebombardeerd door de geallieerden. 69 inwoners van Ede komen om. De bevrijding in april 1945 brengt minder leed.
De bevrijding van Ede op 17 april 1945 is voor de soldaten van de Britse Polar Bear Division een eenvoudige klus. Tot confrontaties met de Duitsers komt het amper. Ook Bennekom is voor de bevrijders een 'walk over'. Eenmaal bevrijd wordt de Johan Willem Friso kazerne ingericht als interneringskamp voor NSB'ers.
Enkele kilometers verderop bij Otterlo is de voorgaande dag fel strijd geleverd als de Duitsers, ingesloten rond Apeldoorn, een uitbraakpoging doen richting de Grebbelinie die nog in Duitse handen is. Het komt er tot felle gevechten waarbij de Duitsers enkele honderden manschappen verliezen. Aan Canadese en Britse kant blijft het aantal gesneuvelden onder de 20. De 'Slag om Otterlo' geldt als het laatste grote gevecht op Nederlandse bodem.