Nieuws

Achilles'29-voorzitter Derks opgepakt door FIOD: 'de familie is verslagen'

Harrie Derks, voorzitter van voetbalclub Achilles'29 uit Groesbeek, is opgepakt door de FIOD. Hij wordt verdacht van belastingfraude en witwassen. © Harrie Derks
GROESBEEK - Harrie Derks, voorzitter van voetbalclub Achilles'29 uit Groesbeek, is opgepakt door de FIOD. Hij wordt verdacht van belastingfraude en witwassen.
Dat bevestigen het Openbaar Ministerie en zijn broer Gerrie Derks. De FIOD viel vrijdagochtend in Groesbeek de woning binnen van de kleurrijke voorzitter. De inval werd gedaan nadat de FIOD een uitgebreid onderzoek was gestart op basis van gegevens van een Zwitserse bank.
De administratie van Derks is in beslag genomen. Het Openbaar Ministerie laat weten dat de club Achilles'29 in het onderzoek niet wordt meegenomen. 'Het onderzoek richt zich op de privépersoon', zo meldt een woordvoerster tegenover Omroep Gelderland.

Achilles reageert op website

Achilles'29 reageert op haar website op het nieuws. 'Zojuist is bekend geworden dat de voorzitter van Achilles’29 betrokken is bij een belastingonderzoek. Zowel de politie als de advocaat hebben bevestigd dat het onderzoek op geen enkele wijze betrekking heeft op Achilles’29. Verder is er niets bekend', zo valt er te lezen.

Mokerslag bij familie

Harrie Derks werd voor onderzoek meegenomen en zit nu vast. Het nieuws is bij de familie binnengekomen als een mokerslag. 'We zijn verslagen. Zijn vrouw was ook totaal verrast. Nee, dit hebben wij absoluut niet zien aankomen. We weten helemaal nergens van', zegt Gerrie, één van de broers van Harrie.
'Het is inderdaad een privékwestie, maar wij weten natuurlijk niet wat de financiële situatie van Harrie is', vervolgt de broer. 'Dat het niets met de club te maken heeft, is door de advocaat vandaag ook aan zijn dochter verteld. Achilles speelt in deze kwestie dus geen enkele rol.'

Privégelden in de club

Toch gaat het ook met Achilles'29 al jaren financieel niet goed. Derks is behalve voorzitter ook een belangrijk geldschieter van de club. Naar verluidt wordt bij Achilles, onder meer door de dominant aanwezige familie Derks, het ene met het andere gat gedicht en zou degradatie uit de Jupiler League helemaal de 'doodsteek' betekenen. Al jaren gaan er sterke geruchten dat veel privégelden van de familie in de voetbalclub worden gepompt waardoor allerlei ingewikkelde geldstromen met elkaar vervlochten zijn. 
foto onder: Frans Derks, de technisch manager en broer van Harrie. In het midden coach Eric Meijers.

Uitbouwen van Achilles

Vier jaar geleden kwam Harrie Derks ook al in opspraak toen de Rabobank beslag legde op tegoeden van de voorzitter. Derks spande een kort geding aan en noemde de hele affaire 'een storm in een glas water.' Volgens Derks was er slechts een 'vertrouwensbreuk' tussen hem en de bank. Ondertussen werkte de familie onder druk van de KNVB gestaag aan het uitbouwen van de voetbalclub die steeds aan strengere (financiële) eisen van de voetbalbond moet voldoen.

Hypotheeklasten

Dat Derks vier jaar geleden financiële problemen kende, werd duidelijk toen Danny Hoekman, die een technische functie bekleedt bij NEC en in vastgoed handelt, werd benaderd. Het verzoek was of hij de hypotheeklasten van Derks wilde betalen. Tegelijkertijd kreeg de oud-voetballer bij Achilles een baan als trainer aangeboden. Hoekman, die dat toen ook bevestigde, kwam uiteindelijk niet tot een akkoord met Achilles. Daarnaast vond hij dat er sprake was van belangenverstrengeling. 

Blinde liefde

Hoekman schrikt van het nieuws dat Harrie Derks is opgepakt. 'Aan de ene kant heb ik een zwak voor Harrie. Hij is net als Karel Aalbers iemand die zijn nek durft uit te steken. Aan de andere kant gaan ze te ver. Het is blinde liefde voor de club. Ze gaan grenzen voorbij om hun doelen te bereiken.'

Wedstrijd in Emmen

Ook trainer Eric Meijers, die al jaren een nauwe band onderhoudt met Derks, wist nergens van. 'Ik ben totaal verrast. Maar wij zijn nu met de voorbereiding van een wedstrijd bezig, dus ik ga nu even nergens op reageren.' Achilles speelt vanavond in Emmen een essentiële wedstrijd in de strijd tegen degradatie. De club uit Groesbeek staat al maanden onderaan.