Nieuws

Windmolens Zevenaar komen er gewoon, maar zonder slagschaduw bij woningen

De windmolens op de Bijvanck bij Zevenaar mogen er komen, maar ze mogen geen slagschaduw veroorzaken bij woningen. Dat is de belangrijkste verandering in de plannen voor vier windmolens bij Zevenaar na 56 bezwaren van omwonenden. Als de initiatiefnemer dit aanpast, mogen ze van de provincie doorgaan.
DIDAM - De windmolens op de Bijvanck bij Zevenaar mogen er komen, maar ze mogen geen slagschaduw veroorzaken bij woningen. Dat is de belangrijkste verandering in de plannen voor vier windmolens bij Zevenaar na 56 bezwaren van omwonenden. Als de initiatiefnemer dit aanpast, mogen ze van de provincie doorgaan.
De slagschaduw is de bewegende schaduw van een windmolen op de grond of op bijvoorbeeld woningen. Als de zon op de windmolen schijnt, kunnen flikkeringen ontstaan die als irritant kunnen worden ervaren.
Initiatiefnemer Raedthuys moet bij de plannen rekening houden met 150.000 euro schade. Huizen in de buurt van de molens worden minder waard en de bewoners moeten daarvoor gecompenseerd worden. Dit bedrag moet Raedthuys in een bankgarantie aan de provincie geven.
150.000 euro is fors lager dan de twee miljoen euro waar twee onafhankelijke makelaars onlangs op uit kwamen. Het grote verschil komt volgens de provincie doordat in hun berekening gevoelens van hinder en overlast niet als schade mee worden gerekend.

Gemeente buitenspel gezet

Omwonenden en de gemeente Zevenaar verzetten zich al jaren tegen de plannen voor windmolens. Eind vorig jaar besloot de provincie de gemeente buitenspel te zetten en mee te werken. De provincie is volgens eigen zeggen verplicht dit te doen. Alleen als er ruimtelijke bezwaren zijn, kan de provincie nee zeggen. Maar daarvan is dus geen sprake.
De instemming moet nog wel door Provinciale Staten goedgekeurd worden. Voor die tijd krijgen betrokkenen nog één keer de kans om hun argumenten te laten horen bij een hoorzitting op 3 mei.
Waarschijnlijk zal halverwege 2018 begonnen worden met de bouw van de molens. Raedthuys hoeft een mogelijke procedure bij de Raad van State niet af te wachten.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!