Nieuws

Erdogan wilde GelreDome afhuren

Erdogan.
De Turkse president Erdogan wilde in het Arnhemse stadion GelreDome tienduizenden Turkse Nederlanders toespreken, dat meldt dagblad De Gelderlander. © ANP
ARNHEM - De Turkse president Erdogan wilde in het Arnhemse stadion GelreDome tienduizenden Turkse Nederlanders toespreken, dat meldt dagblad De Gelderlander.
GelreDome is, samen met de Amsterdam Arena en de Ziggo Dome, eind februari benaderd om een podium te bieden voor Erdogans campagne, dat bevestigt Mustafa Aslan van de Nederlandse tak van Erdogans partij aan de krant.
Ook GelreDome bevestigt dat ze zijn benaderd voor zo'n bijeenkomst. Het Arnhemse stadion besloot daar niet aan mee te werken. 'Wij huisvesten geen politieke bijeenkomsten, los van de inhoud.' 

Spanning

Tussen Turkije en Nederland heerst spanning sinds de weigering van Nederland om mee te werken aan een Turkse campagne. Erdogan wil een wetswijziging doorvoeren die hem meer macht geeft in zijn thuisland. 

'Tegen Erdogans beleid'

Twee organisaties met uit Turkije afkomstige Nijmegenaren nemen afstand van het beleid van Erdogan. 'Wij als uit Turkije afkomstige Nederlandse Nijmegenaren, willen duidelijk maken dat wij niet achter het populistische politieke beleid van de Turkse overheid staan.' Dat zeggen de Democratische Volksvereniging (DHD) en de Alevitische Vereniging Nijmegen (NAD) in een verklaring aan De Gelderlander. 
'Wij zijn van mening dat Erdogan en zijn partij (AKP) de Turkse Nederlanders gebruikt om nog meer steun te krijgen voor zijn referendum en dictatoriale bewind. Helaas zijn er ook bepaalde verkeerde populistische/racistische partijen in Nederland die ook weer misbruik maken van de situatie om meer mensen achter hen te krijgen', schrijven de verenigingen.