Nieuws

Buitengewoon Radio: Landgoed Staverden 'De witte pauwenburcht'

ERMELO - Iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur struint verslaggever Laurens Tijink door de Gelderse natuur. Deze zondagochtend leidt Gerard Heemskerk, educatief boswachter van Geldersch Landschap en Kastelen, Laurens rond op de witte pauwenburcht: Landgoed Staverden.
Tussen Ermelo en Elspeet, op de noordwest flank van de Veluwe, ligt in een bosrijke omgeving Landgoed Staverden. Het landgoed bestaat uit een landhuis, een koetshuis, een oranjerie en een fraai aangelegd park. Staverden heeft een lange en bijzondere geschiedenis. Boswachter Gerard Heemskerk praat Laurens, tijdens een wandeling over het landgoed, bij.

Staverden heeft veel te bieden

Het is een oud en ontwikkeld landgoed met veel afwisseling: bossen en beukenlanen worden afgewisseld met heidevelden, weilanden en monumentale boerderijen. Door het landgoed stroomt de Staverdense Beek. 
Staverden wordt ook wel de 'De witte pauwenburcht' genoemd. Benieuwd waarom? Gerard vertelt.

De bewoners van Staverden

Landgoed Staverden heeft bijzondere bewoners. Op de hei van de Stakenberg komt namelijk de gladde slang voor. Ook de ringslang, adder, hazelworm, zandhagedis en levendbarende hagedis leven op het landgoed. Ook vind je er edelherten en veel bijzondere planten.

Ook een bezoekje brengen aan dit mooie landgoed? Klik dan hier.