Nieuws

Progressieve Partij Aalten: vragen bij mestongeluk

De Progressieve Partij in Aalten gaat vragen stellen aan het gemeentebestuur over het mestongeluk aan de Hoeninkdijk afgelopen vrijdag. Daarbij stroomden miljoenen liters mest uit een omgevallen silo. © Jordi Deckert
AALTEN - De Progressieve Partij in Aalten gaat vragen stellen aan het gemeentebestuur over het mestongeluk aan de Hoeninkdijk afgelopen vrijdag. Daarbij stroomden miljoenen liters mest uit een omgevallen silo.
De mestsilo waaide in de stormachtige nacht van donderdag op vrijdag om. Naar schatting twee miljoen liter mest liep daardoor op het terrein van de familie Meerdink en het omliggende land.

Vergunning

De Progressieve Partij wil van het gemeentebestuur weten of er een vergunning is afgegeven voor de mestopslag in de silo. Ook maakt de partij zich zorgen over de milieueffecten van de uitgestroomde mest, ondanks de mededeling van onder meer het Waterschap Rijn en IJssel, dat er geen abnormale waarden zijn gemeten.
Het ongeluk met de silo sterkt de partij volgens fractievoorzitter Joop Wikkerink in de opvatting, dat de politiek 'niet goed bezig is met dergelijke megabedrijven, waar 17.000 varkens worden gehouden'. In de ogen van Wikkerink moeten agrarische bedrijven veel kleinschaliger gaan werken.

Gemeenteraad

In de gemeenteraad van de gemeente Aalten zit overigens ook de eigenaar van de bewuste silo, Henk Meerdink. HenkMeerdinkVolksvertegenwoordiging heeft daarin twee zetels. Meerdink zegt in een reactie de juridische vragen wel te hebben verwacht. Wat betreft de milieuschade zegt hij dat de laatste metingen aantonen, dat die erg meevalt.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!