Nieuws

Nieuwe lichting Rode Baretten dit jaar beëdigd op heilige grond

Een nieuwe lichting meldt zich - foto Defensie
De nieuwe lichting militairen van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen wordt dit jaar niet op de kazerne beëdigd, maar op het gazon voor het Airborne Museum in Oosterbeek. Heilige grond voor de Rode Baretten. Hartenstein was tijdens de Slag om Arnhem het hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen, de rode baretten.
OOSTERBEEK - De nieuwe lichting militairen van de Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen wordt dit jaar niet op de kazerne beëdigd, maar op het gazon voor het Airborne Museum in Oosterbeek. Heilige grond voor de Rode Baretten. Hartenstein was tijdens de Slag om Arnhem het hoofdkwartier van de Britse luchtlandingstroepen, de rode baretten.
Zoals de groene baret wereldwijd het symbool is van de commandotroepen geldt de rode baret als het het hoofddeksel van luchtlandingstroepen en parachute-eenheden. 75 jaar geleden werd de baret door de Britten ingevoerd als officieel hoofddeksel, in de kleur maroon red. Bij de oprichting van de Luchtmobiele Brigade, 25 jaar geleden, werd ook daar de rode baret het officiële hoofddeksel. Volgens de brigade een symbool voor doorzettings- en incasseringsvermogen, teamgeest, durf en zelfvertrouwen.

25 jaar Luchtmobiel

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de brigade opent in september in het Airborne Museum een tentoonstelling over de geschiedenis van de brigade en het 75 jarig bestaan van de rode baret. In de expositie wordt ingegaan op het werk van 11 Luchtmobiele Brigade, zoals de officiële aanduiding luidt. Militairen van de brigade vertellen over hun werk en hun ervaringen tijdens missies en wat het dragen van de rode baret voor hen betekent. 

Luchtmobiele 'brandweer'

De brigade, onderdeel van de Landmacht, is destijds opgericht als 'brandweer'. Als snel inzetbare eenheid voor crisissituaties in binnen- en buitenland., getuige recente missies in Bosnië, Macedonië, Kosovo, Cyprus, Eritrea, Irak en Afghanistan. In Nederland werd de brigade onder meer ingezet tijdens de MKZ-crisis en grenscontroles in 2001. Ook hielpen de militairen in periodes van hoogwater.
September 1944: Airbornes op het gazon van Hartenstein trekken de aandacht van vliegtuigen die voorraden komen droppen - foto publiek domein
De expositie en de beëdiging zijn onderdelen van een samenwerkingsconvenant dat de Brigade op 7 maart tekent met het museum. 
De luchtmobiele brigade houdt de herinnering aan haar illustere voorgangers van de Britse 1e Luchtlandingsdivisie in ere. In september 2016 bijvoorbeeld liepen nieuw rekruten de route na, die de Airbornes onder John Frost 72 jaar eerder liepen richtring de Arnhemse Rijnbrug.