Nieuws

Er komt weer water uit de kraan, hulpdiensten delen toch 20.000 jerrycans uit

ZEVENAAR - Inwoners van de gemeenten Doesburg, Zevenaar, Rijnwaarden en een stukje van de gemeente Rheden zaten bijna 24 uur zonder water. Ongeveer 30.000 aansluitingen waren door de storing getroffen. Hieronder kun je het liveblog teruglezen.

LIVEBLOG

22.09 Het liveblog is gesloten. Het nieuws over de waterstoring is te volgen via onze site en app.
21.16 De werkzaamheden om de waterleiding te repareren zijn in volle gang.
20.31 Vitens gaat maandagochtend watermonsters om te kijken of het water weer aan alle eisen voldoet. Tot die tijd moeten inwoners het water eerst drie minuten koken. Vitens verwacht pas donderdag de resultaten van het onderzoek te hebben. 
20.09 Ziekenhuis Rijnstate in Zevenaar kan nog geen gebruik maken van het water uit de kraan. Het water kan nog bruin zijn en het ziekenhuis wil daarom geen enkel risico nemen. De patiënten krijgen flesjes water. Dialysepatiënten die maandagochtend een afspraak in Zevenaar hebben worden verplaatst naar Arnhem. Voor de middaggroep wordt maandagochtend bekeken of er maatregelen moeten worden genomen. Operaties en polikliniekbezoek kunnen gewoon doorgaan.
19.56 Vitens adviseert om het water eerst te koken en daarna pas te drinken. In de tussentijd kun je het water wel gewoon gebruiken om te douchen, wassen en voor ander huishoudelijk gebruik.
19.44 Dit is de boosdoener! Door deze kapotte leiding zat je bijna 24 uur zonder water.
19.39 De jerrycans komen aan in het gebied.
19.34 Het advies is om een voorraadje gekookt water aan te leggen. Er stroomt weer water uit de kraan, maar de Veligheidsregio benadrukt dat het om een noodoplossing gaat.
19.20 Ondanks dat bijna iedereen weer water heeft worden er toch jerrycans verspreid onder verzorgingshuis- en verpleeghuizen. Elke bewoner krijgt 15 liter.
19.16 De Veiligheidsregio adviseert om het water eerst te koken, omdat het water bruin kan zijn.
19.07 Er komt bijna overal weer water uit de kraan, meldt de Veiligheidsregio. Er is een noodoplossing gevonden om de gemeenten weer te voorzien van water. Wel is de druk laag en mogelijk is het water bruin. Het zou kunnen dat enkele huishoudens nog geen water hebben.
19.04 Om 20.00 uur krijg je een nieuwe update over de waterstoring in Gelderland Vandaag op tv bij Omroep Gelderland.
18.51 In de Havikerwaard wordt druk gewerkt om de twee kapotte leidingen te repareren. De eerste breuk is gevonden. Het water moet eerst worden weggepompt en daarna kan er pas gegraven worden. Vervolgens kan de kapotte leiding vervangen worden. Medewerkers van Vitens zoeken nog naar het tweede lek.
18.40 Kijk hier de uitzending van Gelderland Vandaag terug over de waterstoring.
18.25 Eerste vrachtwagen komt aan in het gebied met jerrycans van 5 liter. In totaal worden 20.000 jerrycans gebracht. Eerst worden verzorgingshuis- en verpleeghuizen voorzien van water.
18.19 Niet iedereen is blij dat er weer water uit de kraan komt. Op verschillende plekken komt er niet alleen water uit de kraan, maar ook uit het plafond. 'Eerst heb je geen water, nu is het teveel', zegt Monique uit Zevenaar. Het hele verhaal lees je hier.
18.01 Inwoners van de getroffen gemeenten kunnen bij dringende vragen bellen met telefoonnummer 026 - 377 54 60. Het nummer is tot 22.00 uur bereikbaar.
17.48 Om 18.00 uur krijg je een update van de grote waterstoring in de Liemers in Gelderland Vandaag op tv bij Omroep Gelderland.
17.44 Vitens verwacht het eerste lek vannacht te kunnen dichten. Het tweede lek is nog niet gevonden. Dat het straks donker wordt, hoeft de zoektocht niet te hinderen, zegt de woordvoerder van het waterbedrijf.
17.38 Dat er op steeds meer plaatsen weer water is, betekent niet dat iedereen in het getroffen gebied weer kan beschikken over water, zegt een woordvoerder van Vitens. De druk wordt in delen weer opgebouwd.
17.32 Een tip van de Veiligheidsregio. Huisdieren kunnen prima water drinken uit de vijver of opgevangen regenwater.
17.19 Kijk! In dit hotel in Doesburg kan weer een kopje koffie worden gezet voor de gasten.
17.15 Steeds meer mensen melden dat er weer water uit de kraan komt. Onder meer uit Doesburg, Lobith, Lathum, Zevenaar en Tolkamer krijgen we mailtjes en telefoontjes van mensen die weer kunnen douchen.
17.00 Op dit kaartje is de omvang van de storing te zien.
16.51 Ook bij verzorgingshuis Lobede in Tolkamer komt weer wat water uit de kraan. 'Het is een klein straaltje, de waterdruk is nog vrij laag maar je zou er wel een flesje mee kunnen vullen', aldus een medewerker.
16.45 De burgemeesters van Doesburg, Zevenaar, Rijnwaarden en Rheden worden om 17.00 uur bijgepraat over de situatie.
16.41 De Veiligheidsregio laat drinkwater per vrachtwagen aanrukken zodat kwetsbare mensen voorzien zijn van water, meldt woordvoerder Allard Schimmel van de Veiligheidsregio op Radio Gelderland.
16.33 Ook Stadshotel Doesburg meldt dat er weer water is. 'Het was erg vervelend, maar mensen hadden er wel begrip voor', zegt Rik Hendriks. 'Het is gewoon overmacht, we hebben ze een flesje wijn meegegeven om de pijn te verzachten.'
16.29 Er komen meer meldingen uit Doesburg en Zevenaar dat er weer water uit de kraan komt.
16.23 Marloes uit Zevenaar krijgt weer water uit de kraan, maar dat is nog niet overval het geval.
16.20 Bij de supermarkt in Doesburg wordt massaal water gekocht. Een nieuwe voorraad is binnen.
16.13 Door water om te leiden komt er op sommige plaatsen weer water met lage druk uit de kraan, meldt water Vitens. Er kan wel bruin water uit de kraan komen. Uitleg over bruin water vind je hier.
16.12 De Veiligheidsregio laat drinkwater per vrachtwagen aanrukken zodat kwetsbare mensen voorzien zijn van water. In totaal zijn twee waterleidingen lek geraakt.
16.11 Het liveblog van vanochtend en begin van de middag kun je hier lezen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!