Nieuws

'Zeer grote calamiteit', eindtijd storing is giswerk

ZEVENAAR - 30.000 huishoudens in de gemeenten Doesburg, Zevenaar, Rijnwaarden en een stukje van de gemeente Rheden hebben geen water door een lekkage. In totaal zijn er twee waterleidingen lek. Door het gebrek aan drinkwater hebben de veiligheidsdiensten opgeschaald.
16.09 We sluiten dit liveblog. We gaan in een nieuw liveblog verder. Klik hier om het laatste nieuws te volgen.
15.33 Gelderland helpt!
Aan de Deukerdijk 46 in Pannerden mag drinkwater gehaald worden. Mijn ouders hebben een eigen drinkwaterbron. Mensen moeten wel zelf flessen meenemen. Bij deze hopelijk mensen gered voor even.
Marie-Louise
15.20 'Een zeer grote calamiteit', zegt de woordvoerder van Vitens. Ook blijft de eindtijd gissen volgens de woordvoerder. De tijd is op 23.00 uur gezet. 
15.10 De kwetsbare groepen worden voorzien van drinkwater, meldt de Veiligheidsregio.
15.00 Inmiddels meldt de Dekamarkt in Doesburg dat er binnen een uur extra water komt. 'Hoeveel is nog onduidelijk, maar we hebben het kunnen bestellen.'
14.50 De burgemeesters van Rheden, Rijnwaarden, Doesburg en Zevenaar overleggen aan het eind van de middag met de Veiligheidsregio Gelderland-Midden. 
14.44 Volgens waterstoringen.nl, van Vitens, is de verwachte eindtijd van de storing in Zevenaar en Giesbeek 23.00 uur vanavond.
14.24 Oef.. 
14.20 Als er vanavond geen water is, wordt er een noodvoorziening opgestart. Vitens bereidt dat scenario voor, maar hoopt dat het niet gebruikt hoeft te worden. 
14.09 Ook bij de horeca-gelegenheden zijn er problemen
13.55 Hotel Van der Valk in Duiven is ook getroffen door de waterstoring. Douchen kan ook daar dus niet op dit moment.
13.31 De eindtijd van 16.00 uur wordt niet gehaald. Wat voor tijdstip wel is niet bekend.
13.00 Het is dringen bij de Aldi voor wat water.
12.45 Vitens meldt dat er een tweede lek is. Het eerste lek wordt op dit moment gerepareerd. 
12.30 Ook Didam is getroffen door de lekkage, maar volgens Vitens is daar nu weer water.
12.15 De exacte locatie van het lek is onbekend, meldt Vitens. Mogelijk is er een tweede lekkage. Dat zou dan zijn ontstaan door de opgelopen druk, vanwege de eerdere lekkage. Een eindtijd kan nog niet worden gegeven. 
12.05 De veiligheidsregio roept op om rond te kijken naar mensen die hulp nodig hebben.
11.50 De Aldi in Zevenaar gaat zo open, maar het water zal snel uitverkocht zijn..
11.40 Bij de Dekamarkt in Doesburg stond er vanochtend een lange rij voor de deur.
11.25 Alleen nog water met bubbels. Een kleine voorraad is achtergehouden voor baby's zodat ze alsnog flesvoeding kunnen krijgen.
11.10 De run op water..
11.05 De veiligheidsregio brengt de situatie in kaart
11.00 Inmiddels is er bij de supermarkten een run op water. De Jumbo in Zevenaar ging eerder open omdat er een rij mensen stond. Ook is er een noodbestelling geplaatst omdat het water uitverkocht is. Ook bij de Spar in Tolkamer is het water op. Eerder zei een medewerker 'we verkopen meer water dan bier.'
10.45 In Doesburg wordt water uit de Oude IJssel gehaald om het toilet door te kunnen spoelen.
10.30 Goed nieuws. Het lek lijkt gevonden.
10.15 Inmiddels is er water voor het verzorgingshuis Lobede geregeld!
10.00 Vitens zoekt nog naar het lek, maar er is water getraceerd en dat is een positief teken.
09.50 Creatieve oplossingen!
09.42 Ziekenhuis Rijnstate in Zevenaar verwacht geen problemen. 'We hebben een grote waterreservoir. Dat kan ook worden gebruikt als drinkwater.'
09.40 Geen toilet en geen douche.
09.30 Verslaggever Petra Kuzee is ook getroffen door de waterstoring.
09.20 Bij de Spar-supermarkt in Tolkamer is het druk. 'We verkopen meer water dan bier', aldus een medewerker. De mensen staan in de rij om het water in te slaan en de voorraad slinkt snel.
09.10 Problemen bij verzorgingshuis Lobede in Tolkamer. Geen water voor koffie, maar ook niet voor het innemen van medicijnen. Ook hebben op dit moment veel mensen de griep.
09:00 De storing begon zaterdagavond rond 21.00 uur, de verwachting is dat het zeker nog tot zondagmiddag duurt voor het wordt verholpen. Eerder dacht Vitens het probleem te hebben verholpen. 'Er lopen drie leidingen onder de IJssel. We dachten dat het lek in één van de leidingen zat en hebben die afgesloten. Nu blijkt dat het probleem ergens anders zit. We gaan dat lek nu traceren, maar we weten nog niet hoelang het gaat duren', aldus een woordvoerder van Vitens. 
08:30
Het gebrek aan water is vervelend voor bewoners, zo ook voor verslaggever Petra Kuzee. 'Ik kon nog net mijn tanden poetsen, omdat ik nog wat water in een fles had zitten.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!