Nieuws

10 redenen waarom suiker slecht is

NIJMEGEN - We weten het allemaal, suiker is hartstikke slecht voor je. Je wordt er tegenwoordig mee volgegooid, suiker dit en suiker dat. Waarom blijven we het dan toch eten? Hier zijn tien redenen waarom je per direct moet stoppen met het eten van suiker.
 1. Je wordt er dik van
  Ook al is dit overduidelijk, kennelijk laten we ons hierdoor niet tegenhouden. We zeggen met z'n allen op 1 januari "ja dat sporten we er wel weer van af". Maar dat doet 99% van de mensen écht niet. Het overgewicht percentage in Nederland ligt al rond de 50%. Allemaal de schuld van suiker.
   
 2. Het is slecht voor je hart
  Door suiker word je bloeddruk verhoogd waardoor je hart meer moet pompen wat extra moeite kost. Mensen met overgewicht hebben dan ook een hoge bloeddruk en daardoor meer kans op hart-en vaatziekten. 
   
 3. Je wordt sneller moe
  Je bloedsuikerspiegel stijgt snel door geraffineerde suiker. Je lichaam moet veel inspanning leveren om de suiker te verwerken en daardoor word je na het eten van suiker extra moe. Dit wordt ook wel de "after dinner dip" genoemd. 
   
 4. Suiker is een verslaving
  Directeur Paul van der Velpen van de GGD in Amsterdam noemde suiker onlangs "de gevaarlijkste drug van deze tijd en ook nog overal en makkelijk te verkrijgen".
  Door het eten van suikers wordt er een soort beloningssysteem in het lichaam geactiveerd. Dit gebeurt ook bij het roken van bijvoorbeeld wiet. Je eet dus niet om voldoende voedsel binnen te krijgen, maar om het beloningssysteem tevreden te stellen.
   
 5. Het kost veel geld
  Zonder suiker in je leven zou je een stuk goedkoper uit zijn. Een zak drop of een pak koekjes kosten allemaal geld. Onnodig. 
   
 6. Slecht voor je tanden
  De tandarts zegt het ook altijd: Niet te veel snoepen, anders krijg je gaatjes. Dit klopt want te veel suiker tast de glazuurlaag van je tanden aan.
   
 7. Meer kans op diabetes type 2
  Mensen met diabetes type 2 zijn minder gevoelig voor insuline, insuline zorgt ervoor dat glucose in de cellen belandt. Als je te veel suiker eet wordt je lichaam minder gevoelig voor insuline en dit veroorzaakt de ziekte diabetes type 2.
   
 8. Suiker zorgt voor snelle pieken in je bloedsuikerspiegel en daardoor beïnvloed het je emoties
  Door de wisselende bloedsuikerspiegel word je sneller moe (punt 3), maar het beïnvloedt ook je emoties omdat je lichaam druk bezig is met het verwerken van de grote hoeveelheid suiker. Zo kan je na het eten van suiker ineens chagrijnig worden of snel boos. 
   
 9. Suiker kan migraine veroorzaken
  Dit is nog niet officieel aangetoond maar mensen die migraine hebben, hebben ervaren om door geen suiker meer te eten, minder last te hebben van migraine.
   
 10. Suiker kan eczeem veroorzaken
  Sommige mensen zijn overgevoelig voor suiker en dit kan zich uiten op verschillende manieren. Een voorbeeld daarvan is eczeem. Dit ontstaat door de lever die te veel suiker niet aan kan, en dit uit zich door eczeem. 
Dus, heb jij last van bijvoorbeeld veel gaatjes in je tanden, vermoeidheid, overgewicht, migraine of eczeem? Probeer dan te stoppen met het eten van suiker. Ook als je hier geen last van hebt, want suiker is nu eenmaal slecht.