Nieuws

Kluisjes voor huissleutel binnen 15 seconden te kraken

Dat het gemakkelijk mis kan gaan met sleutelkluisjes, werd na meerdere inbraken in Harderwijk twee weken geleden pijnlijk duidelijk. Nu komt ook consumentenprogramma Kassa met verontrustend nieuws over de veiligheid van de kluisjes. In totaal zou het gaan om 800 inbraken per jaar. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Dat het gemakkelijk mis kan gaan met sleutelkluisjes, werd na meerdere inbraken in Harderwijk twee weken geleden pijnlijk duidelijk. Nu komt ook consumentenprogramma Kassa met verontrustend nieuws over de veiligheid van de kluisjes. In totaal zou het gaan om 800 inbraken per jaar.
Ouderenbond KBO-PCOB adviseert sleutelkluisjes zonder politiekeurmerk niet langer te gebruiken. De kastjes zijn makkelijk te kraken, bleek zaterdag in Kassa. Het programma liet zien dat een veelgebruikt merk van dit soort kluisjes in 15 seconden te kraken is.

Kwetsbare mensen makkelijk te herkennen

De kluisjes worden gebruikt om een huissleutel in te bewaren, zodat onder meer thuiszorgmedewerkers bij cliënten naar binnen kunnen. Ze hangen vaak aan de buitenkant van een huis in het zicht.
Volgens de bond is daarmee voor kwaadwillenden te zien dat daar een kwetsbaar persoon woont, die bovendien wellicht makkelijk in een babbeltruc trapt.
Kassa stelt dat er ieder jaar ongeveer 800 huishoudens het slachtoffer van een inbraak zijn doordat een onveilig sleutelkluisje bij de voordeur wordt opengebroken.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!