Instellingen

Uitkeringsfraude: 240 uur taakstraf en zes maanden voorwaardelijk

De rechtbank in Zutphen heeft een 48-jarige vrouw uit Apeldoorn veroordeeld voor uitkeringsfraude. Zij kreeg de maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - De rechtbank in Zutphen heeft een 48-jarige vrouw uit Apeldoorn veroordeeld voor uitkeringsfraude. Zij kreeg de maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden.
De uitkeringsfraude vond plaats tussen januari 2009 en november 2014. Volgens de rechtbank heeft de Apeldoornse vrouw de 'inlichtingenplicht' geschonden. Ze ging op vakantie zonder dit te melden, gaf haar inkomsten van de verkoop van kleding niet op, ze was in het bezit van een auto en woonde samen terwijl ze een bijstandsuitkering kreeg voor een alleenstaande. 
Door haar stilzwijgen heeft de vrouw volgens de rechtbank misbruik gemaakt van het in Nederland geldende sociale zekerheidstelsel. Dit werd haar zwaar aangerekend. Ook hield de rechtbank er rekening mee dat de vrouw al eerder te maken had met een intrekking van haar bijstandsuitkering in verband met fraude.

Hogere straf

De rechtbank kwam daarom tot een hogere taakstraf dan de 120 uur die het Openbaar Ministerie eiste. Rekening houdend met haar persoonlijke omstandigheden en het feit dat de fraude enkele jaren geleden plaatsvond, zag de rechtbank geen aanleiding om een onvoorwaardelijke celstraf op te leggen. 
Haar 43-jarige partner werd vrijgesproken van heling en betrokkenheid bij de uitkeringsfraude. De Apeldoorner werd hiervan vrijgesproken, omdat niet kon worden bewezen dat hij wist wat zijn partner deed.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!