Nieuws
Matige belangstelling voor informatieavond over stuw Grave
Matige belangstelling voor informatieavond over stuw Grave
GRAVE - Een informatiebijeenkomst over de noodoplossing die bedacht is voor de stuw bij Grave wordt vrijdagavond matig bezocht. Zo'n 30 belangstellenden laten zich bijpraten door Rijkswaterstaat. De bezoekers komen voornamelijk uit het Brabantse Boxmeer, Cuijk en Grave en uit het Gelderse Heumen.
De informatieavond 'Het water stijgt weer' zou eerst in het stadhuis van Grave worden gehouden, maar vanwege de aangekondigde enorme belangstelling is de bijeenkomst verplaatst naar de theaterzaal van het Catharinahof waar meer ruimte is. De opkomst valt Rijkswaterstaat en de gemeente tegen.
.
Vragen over schade
Toch spelen er wel vragen vanuit de bezoekers, vooral over de schade die geleden is. 'Iedereen die hier is heeft schade geleden', zegt een van de bezoekers. 'Waarom heeft Rijkswaterstaat niet één loket waar ik mijn schade kan verhalen? Rijkswaterstaat is toch ook de beheerder van het water? Waarom verwijst Rijkswaterstaat iedereen door naar andere instanties waar wij de schade moeten verhalen?'
Rijkswaterstaat zegt daarop: 'Wij zijn niet aansprakelijk, wij hebben het ongeval niet veroorzaakt. Daarom verwijzen we mensen door naar hun eigen verzekeraar. Die moet verhaal gaan halen bij de persoon/organisatie die het ongeval veroorzaakt heeft. Als Rijkswaterstaat hebben we alle informatie die mensen nodig hebben op onze website gezet. Daarnaast hebben we per regio contactpersonen voor gedupeerden aangesteld die de mensen op de hoogte houden en van informatie kunnen voorzien.
Pont ligt stil
En ook bij Ton Paulus van veerpont Spes Mea leven vragen. Hij vaart tussen Cuijk en Middelaar en ligt nu al een tijdje stil, waardoor ook bij hem de schade nu per dag oploopt. En dat zal hem toch al snel tussen de 10.000 en 15.000 euro kunnen gaan kosten.
Botsing met stuw
Op 29 december botste een binnenvaartschip geladen met benzeen in de dichte mist tegen de stuw in de Maas bij Grave. Die raakte dusdanig beschadigd dat een groot lek ontstond en het waterpeil op de Maas tussen Grave en Sambeek fors daalde. Ook het Maas Waalkanaal 'liep leeg'.
Tijdens de informatieavond gaat Rijkswaterstaat in op de noodoplossing die is bedacht om dit waterpeil weer omhoog te brengen. Om het scheepvaartverkeer weer aan de gang te krijgen, is Rijkswaterstaat deze week begonnen met de bouw van een dam bij de beschadigde stuw. De aanleg duurt twee weken. Donderdag wordt het waterpeil langzaam omhoog gebracht.
Half jaar hersteltijd
Het herstel van de stuw neemt naar verwachting een half jaar in beslag. Jaarlijks passeren naar schatting 9000 schepen de stuw.
Hoe het ongeluk kon gebeuren, is nog steeds niet bekend. De 52-jarige schipper uit Slowakije is inmiddels op vrije voeten. Hij is wel nog steeds verdachte.