Nieuws

Speciale internationale kerk voor vluchtelingen in Harderwijk

HARDERWIJK - Dertien kerken in Harderwijk en Hierden werken vanaf vandaag samen om wekelijks een internationale kerkdienst te houden speciaal voor vluchtelingen en asielzoekers. De dienst wordt gehouden in het gebouw van christengemeente Sefanja.
Kennelijk is de behoefte aan een internationale kerk groot, want kerk in Harderwijk is goed gevuld. De vluchtelingen komen uit allerlei landen. Ook in landen waar geen geloofsvrijheid is.
'Die vrijheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend', aldus Joop de Zwaan. Hij is de voorzitter van de stuurgroep internationale diensten. 'Veel van deze mensen mogen in hun eigen land hun geloof niet practiseren. Wij willen voor hen en andere geïnteresseerden die mogelijkheid wel bieden.'
Lilit Kazaryan komt uit Armenië en woont met haar 2 kinderen in Harderwijk. Zij vindt het fijn om naar de internationale kerk te gaan: 'Het is fijn om samen je geloof te kunnen vieren. Er zijn zelfs moslims bij en dat vind ik heel bijzonder. Ze zijn geïnteresseerd in onze verhalen en in bidden samen.'
Toen het asielzoekerscentrum in Harderwijk in november vorig jaar opende, waren de verschillende kerken al druk bezig met de plannen om voor vluchtelingen en statushouders een internationale kerkdienst te organiseren.
De dertien kerken uit Harderwijk en Hierden vullen de dienst bij toerbeurt in. De dienst wordt gehouden in het Nederlands, maar tegelijkertijd zorgen er tolken voor een simultaanvertaling in onder meer Arabisch en Farsi. Voor kinderen is er een apart programma.
Ongeacht welk geloof dus zijn de vluchtelingen vanaf vandaag elke zondag welkom in de kerk in Harderwijk.