NA

Afzien in de modder en pittige hindernissen: survivalrun in opmars

BELTRUM - Ploeteren door modder, door sloten en beekjes of over pittige hindernissen. Voor honderden deelnemers is het zondag afzien bij de 28ste survivalrun in het Achterhoekse Beltrum, waar de wieg van de survivalrunsport heeft gestaan.
De sport, waarbij hardlopend een parcours wordt afgelegd met natuurlijke en gebouwde hindernissen, is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Inmiddels telt de survivalrunbond ruim 14.000 leden. En de sport kan rekenen op steeds meer erkenning. In november vorig jaar werd de Survivalrun Bond Nederland geaccepteerd als aspirant-lid van de nationale sportkoepel NOC*NSF.

Beltrum geboortegrond van survivalsport

Eddy te Woerd is één van de grondleggers van de survivalsport. Samen met wat vrienden legde hij dertig jaar geleden in de omgeving van Beltrum het allereerste parcours uit, wat het begin werd van een compleet nieuwe sport. 'Op zaterdag hadden we de drijfjacht in Beltrum en in plaats van alle afzettingen weer weg te halen leek het ons mooi over dat parcours hard te lopen. Een vriend van ons had net aan een televisieprogramma meegedaan waar allemaal obstakels in zaten, dus dat leek ons ook mooi om te combineren.'
NOC*NSF-bestuurslid Rinda den Besten neemt zaterdag een kijkje bij de survivalrun in Beltrum. De survivalbond is sinds november aspirant-lid van de sportkoepel. Het lidmaatschap kan kansen bieden om de sport verder te professionaliseren. De bonden bekijken de komende twee jaar of de samenwerking oplevert waar ze op hopen.
'Survivalrun groeit nog steeds fors.', zei oud-judoka Mark Huizinga, voorzitter van de Survivalrun Bond Nederland. 'Als sport en als bond horen we thuis bij NOC*NSF, naast de andere gevestigde sporten. No-nonsense, aanpakken en doorbijten, deze sport past bij Nederland.'

Fries wint editie 2017

De survivalrun van Beltrum werd zondag gewonnen door Kerst Wind uit het Friese Oosterzee. Lokale favoriet Stijn Elferink uit Lichtenvoorde kwam als eerste aan bij het laatste obstakel, maar moest door een val op het technische stuk de winst aan Wind laten.