Nieuws

BuitenGewoon Radio - Zand, heide en bos... Je vindt het in Hoog Buurlo

Hoog Buurlo - BuitenGewoon is er nu ook op de radio. Iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur struint verslaggever Laurens Tijink door de Gelderse natuur. Deze keer gaat hij op pad met boswachter en voormalig houthakker Gert-Jan Brandenburg uit Eerbeek. Samen bezoeken ze Hoog Buurlo, op de Veluwe bij Apeldoorn.
RADIO KOOTWIJK - Hoog Buurlo - BuitenGewoon is er nu ook op de radio. Iedere zondagochtend tussen 7.00 en 10.00 uur struint verslaggever Laurens Tijink door de Gelderse natuur. Deze keer gaat hij op pad met boswachter en voormalig houthakker Gert-Jan Brandenburg uit Eerbeek. Samen bezoeken ze Hoog Buurlo, op de Veluwe bij Apeldoorn.
Ten westen van Apeldoorn en ten oosten van Radio Kootwijk ligt een gehucht dat bestaat uit twee schaapskooien en twee woonhuizen. Omringd door een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen en zandverstuivingen, lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Hoog Buurlo is een eeuwenoude bos- en bewoningskern in het hart van de Veluwe. In de vroege schemerochtend spot je hier herten of zwijnen. Zullen Laurens en Gert-Jan het geluk hebben er eentje tegen te komen?
De twee mannen beginnen hun tocht bij de schaapskooi, het nachtverblijf van de schaapskudde. "Een paar jaar geleden zijn we begonnen met het herstel van het oude landschap. Vanaf deze plek heb je het mooiste uitzicht. Hier zwijmel ik weg", vertelt boswachter Gert-Jan. 
Vanaf de schaapskooi wandel je via een bospad naar de heide.
Zandverstuivingen, heide en bos. Het landschap in Hoog Buurlo heeft veel te bieden. Op de heide vind je onder andere de vliegden. Voor Gert-Jan een erg bijzondere boom. Waarom? Luister maar.
"115 jaar geleden was het hier nog één grote zandbak", vertelt boswachter Gert-Jan. Tegenwoordig vind je in Hoog Buurlo oude stuifduinen. Laurens en Gert-Jan beklimmen er een. Het is 6 meter omhoog, maar als beloning krijg je dit prachtige uitzicht:  
'IJsstruikjes' op een afrasteringspaaltje.
Ook een bezoekje brengen aan Hoog Buurlo? Klik dan hier.