Nieuws
Rijkswaterstaat zet pompen aan voor waterpeil Maas-Waalkanaal
Rijkswaterstaat zet pompen aan voor waterpeil Maas-Waalkanaal
NEDERASSELT - Rijkswaterstaat is maandagmiddag rond 17.00 uur begonnen met het pompen van water vanuit de Maas naar het Maas-Waalkanaal. Daardoor moet aan het einde van de week het waterpeil daar weer op de vereiste hoogte zijn. De verwachting is dat het water 1,5 centimeter per uur stijgt.
Eerder was de verwachting dat het scheepvaartverkeer na drie dagen weer deels hervat kon worden, maar die verwachting wordt nu door Rijkswaterstaat bijgesteld. De verwachting is nu dat het waterpeil aan het einde van de week weer hoog genoeg is.
Rond 16.00 uur begon Rijkswaterstaat met het proefdraaien met de pompen.
Verslaggever Henk-Jan van Maanen volgt de werkzaamheden:
Woonbootbewoners zouden dan op termijn weer kunnen terugkeren naar hun boten. Maar Maurice van de Graef van Rijkswaterstaat kan nog niet zeggen wanneer dat precies zal zijn: 'We houden ook goed in de gaten wat er gebeurt als we het water weer laten stijgen, zodat er door de stijging niet opnieuw schade aan de woonboten ontstaat.'
Woordvoerder Maurice van de Graef van Rijkswaterstaat in gesprek met presentatrice Nieke Hoitink op Radio Gelderland:
Grote pompen
Er worden twee grote pompen geplaatst op een ponton in de oude sluiskolk in Heumen. Door het pompen moet het waterpeil op het Maas-Waalkanaal weer worden verhoogd naar het oorspronkelijke peil van +7.80 m NAP.
Rijkswaterstaat twitterde zondag over de pompen:
Het Maas-Waalkanaal is sinds donderdagavond onbevaarbaar nadat een schip de stuw bij Grave ramde.
Zonsopgang boven de sluis.
De sluis in het Maas-Waalkanaal bij Heumen.
Een kraan komt om pontons in de sluis bij Heumen te plaatsen.
Pontons worden in de sluis gelegd om de waterpompen te dragen.
De waterpompen arriveren.
Brokstukken stuw gezocht
Rijkswaterstaat zoekt maandag met sonarboten op de Maas richting Nijmegen naar afgebroken stukken van de stuw bij Grave. Inspecties in het weekeinde hebben aangetoond dat er waarschijnlijk delen van de stuw op de bodem van de rivier liggen. Pas als die zijn gevonden, kan worden bepaald of zwaarbeschadigde jukken en schuiven van de stuw nog te herstellen zijn, aldus de dienst.
Zie ook:
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!