Nieuws

Schipper die stuw ramde aangehouden in ziekenhuis

GRAVE - De politie heeft vrijdagochtend in het ziekenhuis de schipper aangehouden die de stuw van de John S. Thompsonbrug tussen Nederasselt en Grave ramde. Het gaat om een Slowaak van 52 jaar.
Een Duits binnenvaartschip geladen met de gevaarlijke stof benzeen voer donderdagavond dwars door de stuw. Hulpdiensten rukten massaal uit. Uiteindelijk kwam er geen benzeen vrij.

Onderzoek naar aanvaring

De politie onderzoekt nog hoe de aanvaring ontstond. Daarbij worden ook specialisten van de Landelijke Eenheid ingezet voor technisch onderzoek aan het schip. De schade aan de stuw is flink.
De schipper is aangehouden voor verder verhoor, zegt de politie. Ook is er bloed afgenomen om te kunnen zien of hij gedronken had.

Brug weer open

De brug is vrijdag even voor 13.30 uur weer opengegaan voor auto's en fietsers, meldt de provincie Noord-Brabant. De scheepvaart tussen Grave en Sambeek blijft volgens Rijkswaterstaat voorlopig gestremd. Er wordt gewerkt aan een omleidingsroute.
Er zijn zeker vijf schuiven uit de stuw gevaren, meldt Rijkswaterstaat. Het water stroomt daardoor weg. Het waterpeil in de Maas tussen Sambeek en Grave komt uiteindelijk zo'n 3 meter lager uit dan normaal, verwacht de woordvoerder. 

Woonboten scheef

Als gevolg van het wegstromen van water, is dat het waterpeil van de Maas stroomopwaarts is gezakt. Bij Gennep, Limburg, zijn bewoners van een woonboot de dupe. Hun woning ligt compleet scheef. Dat heeft nog niet tot schade geleid, maar het is allesbehalve comfortabel.
De stabiliteit van de kades is niet in het geding, meldt de gemeente Grave. Eerder riep de gemeente kade-eigenaren op om voorzorgsmaatregelen te nemen - bijvoorbeeld de auto's weg te halen - maar dat blijkt niet nodig. 

Schip aan de kade

Het schip ligt zo'n 500 meter stroomafwaarts aan de kade. Er wordt bekeken of het schip kan worden leeggepompt en kan worden geborgen. De bovenkant ligt eraf. De schipper miste een afslag, mogelijk speelde de mist een rol.
Verslaggever Steven Ophoff was vrijdagmorgen bij de brug:

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!