Nieuws

Dader aanslag Berlijn gefilmd op station in Nijmegen

De Tunesische terrorist Anis Amri is twee dagen na de aanslag van 19 december in Berlijn zeer waarschijnlijk in Nijmegen geweest. Hij is hoogstwaarschijnlijk te zien op bewakingsbeelden die op het station van Nijmegen zijn gemaakt. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat Amri daar op het station een gratis sim-kaart heeft gekregen. © ANP
NIJMEGEN - De Tunesische terrorist Anis Amri is twee dagen na de aanslag van 19 december in Berlijn zeer waarschijnlijk in Nijmegen geweest. Hij is hoogstwaarschijnlijk te zien op bewakingsbeelden die op het station van Nijmegen zijn gemaakt. Het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat Amri daar op het station een gratis sim-kaart heeft gekregen.

Franse media: via Nijmegen naar Amsterdam

De reis van de Tunesische terrorist na de aanslag van 19 december in Berlijn verliep volgens Franse media over Nijmegen en Amsterdam. Nieuwszender Bfmtv meldde woensdag dat Amri waarschijnlijk woensdagavond 21 december in Nijmegen een bus naar Amsterdam heeft genomen. 
In de hoofdstad nam hij op het station Sloterdijk voor een reis naar Frankrijk een bus van mogelijk dezelfde onderneming als die hem naar Amsterdam bracht, FlixBus.
De busreis eindigde in Lyon en duurde volgens Franse media circa vijftien uur. Amri is op het station Lyon-Part-Dieu door bewakingscamera's gesignaleerd.

OM: geen hulp van derden

Volgens het OM is het niet bekend wanneer en in welke richting de Tunesiër Nijmegen heeft verlaten. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat Amri in Nijmegen hulp heeft gehad van derden. 
'We doen onderzoek naar zijn mogelijke reisroute. Veel mensen hebben gebeld dat ze hem gezien hebben. We zijn bezig met een reconstructie. De camerabeelden worden geanalyseerd. Maar er zijn geen aanwijzingen dat hij met andere mensen is', aldus de woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie.
De simkaart die in zijn rugzak is gevonden werd tussen 20 en 22 december uitgedeeld in winkelcentra in Nijmegen, Breda en Zwolle. Hij heeft de kaart niet gebruikt.
Dat schrijven Italiaanse en Franse media. 'Als de berichten kloppen, betekent het dat hij na de aanslag is doorgereisd naar Nederland. Daar gaan de onderzoekers nu van uit', zegt NOS-correspondent Rop Zoutberg.
De vermoedelijke vluchtroute van Anis Amri door Europa

Emmerich

Eerder deed de politie een inval in het azc in Emmerich, vlak over de grens bij 's-Heerenberg. Daar stond de Tunesiër ingeschreven, omdat hij daar werd opgevangen.
De man reed op 19 december met een vrachtwagen in op een kerstmarkt in Berlijn. Vier dagen later werd Amri in Milaan door de Italiaanse politie doodgeschoten.
De Franse nieuwszenders LCI en TF1 melden dat Amri vanuit Amsterdam naar Lyon is gereisd. Hij zou vanaf station Sloterdijk een bus naar de Zuid-Franse stad hebben genomen en onderweg niet zijn gecontroleerd. Vaststaat is dat Amri in Lyon een treinkaartje kocht naar Milaan.