Nieuws

OM wil 16 maanden cel voor verdachte dollemansrit Arnhem

ARNHEM - De 49-jarige verdachte uit Arnhem die in mei na een wilde achtervolging bij winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem werd aangehouden, moet als het aan Justitie ligt 16 maanden de cel in. De man wordt onder meer verdacht van twee keer poging tot zware mishandeling.
Ook wil het Openbaar Ministerie (OM) een rijverbod voor vier jaar, vanwege 'wegpiraterij bij achtervolging'. De advocaat van de man is het er niet mee eens. 

'Leek wel gek'

De achtervolging begon na melding van koperdiefstal. Het OM zegt nu dat dit niet bewezen kan worden, dus die beschuldiging valt weg. Tijdens zijn vluchtpoging scheurde de man langs spelende kinderen, een oude man - agenten verklaarden achteraf: 'hij leek wel gek'.
Twee vrouwen die bij hem in de auto zaten, stonden doodsangsten uit. Ook nadat de auto was klemgereden, bleef de man gas geven. Dat wordt als reden aangedragen voor de inzet van de politie - er werd geslagen met de wapenstok. 
De reden dat de man zo roekeloos reed, was omdat hij in zijn proeftijd zat. Hij wilde de politie afschudden maar 'ze bleven maar komen', verklaarde hij. Over twee weken is de uitspraak. 
Tijdens de rechtszaak toont de rechtbank beelden van het moment dat de verdachte een scooter ontwijkt, vlak voordat hij tot stilstand komt.
Zag hem, wist dat ik hem kon ontwijken. Ga hem niet doodrijden
Verdachte De W.
De verdachte reageerde tijdens de zitting dat hij spijt heeft. 

Geen zaak tegen agent

De aanhouding van de man deed in mei veel stof opwaaien, omdat een agent bij de aanhouding zeker twintig keer met een wapenstok op de verdachte insloeg of dat in ieder geval probeerde.
Naar aanleiding van het geweld, deed de verdachte aangifte tegen de agent. Die zaak is geseponeerd. De advocaat van de verdachte noemt het onterecht dat de agent niet vervolgd wordt. 
Verschillende omstanders filmden de aanhouding met hun mobiele telefoon:
De zaak kwam in augustus al voor als regiezitting. Die diende als voorbereiding op de inhoudelijke behandeling van vandaag waarbij de verdachte hoort wat de officier van justitie tegen hem eist.

Betrokken bij een inbraak

De achtervolging begon toen de politie werd getipt over een inbraak. Ze ging direct op de melding af, onderweg stuitten ze op de verdachte. Agenten probeerden hem aan te houden, maar de verdachte ging er vandoor.
Er ontstond een achtervolging over de A12 en door Arnhem. Bij Presikhaaf wist de politie de man klem te rijden.

Op een scooterrijder ingereden

Tijdens de vlucht kan de man nog net uitwijken voor een scooterrijder. Hiervoor wordt hij verdacht van een poging tot ernstige mishandeling. Ook zou hij op een dienstauto van een agent zijn ingereden. De scooter kwam onder een politie-auto terecht en er werden meerdere voertuigen beschadigd.
Uiteindelijk raakte niemand gewond.

Omstreden nek-klem

Na de aanhouding zegt de verdachte ook nog door de politie te zijn geslagen en hij zou ook een nekklem hebben gekregen. Deze greep is weliswaar niet verboden, maar wordt wel als omstreden gezien. De verdachte diende een klacht in tegen de agent die met de wapenstok op hem insloeg. Tijdens de zitting zal de aanhouding ook ter sprake komen.

Ook verdenking van bedreiging

Naast de poging tot doodslag staat de man ook terecht op verdenking van bedreiging van zijn ex-schoonzoon met een hamer en bedreiging van zijn dochter en zijn ex-schoonzoon met een mes, vorig jaar oktober. Ook zou hij in juli 2015 geld hebben gestolen van een organisatie in Barchem.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!