Nieuws

Komende uitzending: koning van de vorst, 'Het urgeltjen' is terug en Hisham helpt

ARNHEM - 7 januari in Gelderse Koppen

Koning van de vorst

DINXPERLO - Als de temperatuur daalt, stijgt bij Freek Diersen de adrenaline.  Alleen al de gedachte aan schaatsen op natuurijs, maakt Freek wild enthousiast. Hoopvol draagt hij daarom elke dag zijn knalrode oude schaatsmutsje. 35 jaar lang was Freek ijsmeester van de ijsclub. Nu is hij 70 jaar en erelid, maar daardoor zal Freek geen minuut minder op het witte natuurijs te vinden zijn. Maar de vraag is wel of het er nog wel van komt? Door de laatste winters zonder strenge vorst weten de Hollandse kinderen straks niet eens meer wat schaatsen is. Dat stemt Freek verdrietig. Zonder vrieskou gaat er een traditie verloren.

Hisham helpt

DOETINCHEM - De Irakese Hisham El Doeri opent binnenkort een oefenhuis voor jongeren die dreigen af te glijden. Want hulporganisaties zijn er pas als het al echt fout is gegaan. Hisham heeft dat zelf ook ervaren. Als hij twee is vlucht hij samen met zijn ouders naar Nederland en groeit op als een Hollander. De cultuurverschillen zijn te groot en dat leidt tot onbegrip en ruzies. Hij zoekt hulp, maar die is er niet. Hisham raakt aan de drugs en belandt op straat. Met zijn project wil hij zorgen dat jongeren eerder hulp krijgen.  

Het urgeltjen

BAAK- Bijna vijftig jaar na het ontstaan van het Hanska Duo, wordt het originele Hanska-orgel weer bespeeld. Het 'urgeltjen', zoals het instrument liefkozend genoemd wordt, is een tweede leven gegund. Initiatiefnemers Werner Willemsen en Roy Wolbrink hopen hiermee de meezingers van dit Achterhoekse erfgoed weer nieuw leven in de blazen. Maar dat niet alleen. Baak heeft  last van vergrijzing en leegloop. Het 'Hanska-urgeltjen' moet hun geboortedorp weer op de kaart zetten.