Nieuws

Eerste uitbraak van vogelgriep in Gelderland is een feit, pluimveebedrijf in Boven-Leeuwen wordt geruimd

BOVEN-LEEUWEN - Het pluimveebedrijf van de familie Beijer in Boven-Leeuwen wordt geruimd. Onderzoek wijst uit dat het bedrijf getroffen is door vogelgriep. Het is het eerste pluimveebedrijf in Gelderland dat getroffen is.
Het gaat om een bedrijf met 48.000 kippen, een zogenoemd vermeerderingsbedrijf met broedeieren.
In een straal van 1 kilometer zitten drie andere pluimveebedrijven, die ook geruimd moeten worden. Circa 248.000 kippen worden geruimd.
In een gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Boven-Leeuwen liggen zes andere pluimveebedrijven. Onderzocht wordt of deze bedrijven besmet zijn. 
21 bedrijven in een straal van 10 kilometer krijgen te maken met een vervoersverbod. Dat betekent dat pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel niet vervoerd mag worden. 

Dode kippen in de stal

Maandagochtend trof de kippenboer tientallen dode kippen aan in zijn stal. Meteen werden de instanties ingelicht. 
Onderzoek van voedsel- en warenautoriteit NVWA wijst uit waar de boer en boerin de hele dag al voor vrezen. De kippen zijn besmet met het vogelgriepvirus
Het gaat om het zevende geval van vogelgriep bij een pluimveebedrijf in Nederland. 
Tot nu waren het bedrijven in Friesland (Abbega en Hiarue), Flevoland (Biddinghuizen) en Overijssel (Kamperveen) die getroffen werden. Eind november werd bij een bedrijf in Biddinghuizen vogelgriep werd aangetroffen. Dit bedrijf heeft ook vestigingen in Hierden en Ermelo.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!