Nieuws

Beschuitoorlog: uitvinder uit Apeldoorn wint rechtszaak

Theo Tempels uit Apeldoorn hoeft niet met beschuitfabrikant Continental Bakeries in gesprek te gaan over het afgeven van zijn inkeping. Dat heeft de rechter bepaald. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Theo Tempels uit Apeldoorn hoeft niet met beschuitfabrikant Continental Bakeries in gesprek te gaan over het afgeven van zijn inkeping. Dat heeft de rechter bepaald.
Met de inkeping kan beschuit makkelijker uit de verpakking worden gehaald. Tempels wilde jaren geleden een licentie aanbieden aan het bedrijf van beschuitmerk Haust, maar dat vond het bedrijf niet commercieel interessant. Concurrenten kregen, tegen betaling, wel een licentie. 
Het bedrijf wilde dat het octrooi nietig werd verklaard, maar dat verzoek werd eerder al afgewezen. Daarna probeerde het bedrijf via de rechter af te dwingen dat Tempels in overleg moet gaan over een licentie.
Maar de rechtbank in Arnhem vindt dat ongegrond, omdat Continental Bakeries onvoldoende aannemelijk heeft kunnen maken dat Tempels misbruik maakt van een economische machtspositie.