Nieuws

Sint Maartenschool moet maandje wachten op bezoek ministerie

Het bezoek dat ambtenaren van het ministerie van Onderwijs maandag zouden brengen aan de Sint Maartenschool in Ubbergen is uitgesteld. De ambtenaren komen nu waarschijnlijk in de tweede week van januari langs. Een precieze datum is nog niet bekend. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het bezoek dat ambtenaren van het ministerie van Onderwijs maandag zouden brengen aan de Sint Maartenschool in Ubbergen is uitgesteld. De ambtenaren komen nu waarschijnlijk in de tweede week van januari langs. Een precieze datum is nog niet bekend.
Staatssecretaris van Onderwijs, Sander Dekker, wil dat zijn ambtenaren de situatie op de Sint Maartenschool voor speciaal onderwijs met eigen ogen gaan bekijken. Dat bleek vorige week donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de wet Passend Onderwijs.
Kamerleden van onder meer de PvdA en de SP maken zich zorgen over de situatie op de Maartenschool.
Aanleiding is de berichtgeving van onder meer Omroep Gelderland en dagblad Trouw. Bij de Sint Maartenschool moet een derde van het personeel weg en is er een tekort van 1,5 miljoen euro op de begroting.
De school moet aan alle kanten bezuinigen. Een gevolg van de wet Passend Onderwijs. Er is minder geld te verdelen en het lijkt erop dat kwetsbare kinderen daar het slachtoffer van worden. 

Geen speciale gym meer

Op de Maartenschool zitten kinderen met een lichamelijke of meervoudige handicap en langdurig zieke kinderen. Ze hebben veel begeleiding nodig om goed te kunnen leren. De school biedt naast 'gewone' schoollessen bijvoorbeeld ook zwemmen, speciale gym, fysiotherapie, ergotherapie en extra ondersteuning in de klas van specialisten. En dat dreigt nu allemaal te verdwijnen.
Vanaf januari krijgt de Maartenschool alleen nog geld voor onderwijs. Niet voor zorg. Ouders moeten dan zelf regelen dat hun kind genoeg zorg krijgt om onderwijs te volgen. Maar zij zeggen dat ze niet goed weten hoe ze dat moeten doen.