Nieuws

Verdenking van vogelgriep bij pluimveebedrijf in Boven-Leeuwen

BOVEN-LEEUWEN - Er is mogelijk sprake van vogelgriep op een pluimveebedrijf in Boven-Leeuwen. Als dat inderdaad zo is, is dat het eerste pluimveebedrijf in Gelderland dat getroffen wordt. De verwachting is dat het ministerie om 19.00 uur met duidelijkheid komt (eerder was dat 18.00 uur, maar die verwachting is bijgesteld). De Zwaanheuvelstraat waar het bedrijf gevestigd is, in beide richtingen afgesloten voor verkeer.
De voedsel- en warenautoriteit NVWA doet momenteel onderzoek of er inderdaad sprake is van vogelgriep. 

Zorgwekkend veel dode kippen

Het gaat om een broedeierenbedrijf met 44.000 kippen dat mogelijk getroffen is. Mijn man vond vanochtend zorgwekkend veel dode kippen in de stal', vertelt Mirjam Beijer. 'Het is heel onwerkelijk en onprettig. Er zijn nu mensen op het bedrijf om onderzoek te doen. We hopen dat het niet zo is, maar de kans is erg groot.'
Het is dus nog niet zeker of er sprake is van vogelgriep. Als dat wel zo is, is het voor Mirjam Beijer een mysterie hoe het daar gekomen is. 'Voor je bij ons in de stal komt, moet je douchen, door de hygiënesluis, andere kleding en schoenen aan. Je vraagt je af hoe het dan toch binnen kan komen.'

Dode vogels langs de rivier

Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders noemt het opvallend dat er geen berichten zijn geweest van het aantreffen van bijvoorbeeld dode wilde eenden of andere watervogels langs nabijgelegen rivieren Maas en Waal. Het vermoeden is namelijk dat de vogelgriep via wilde vogels wordt verspreid.

Uitbraak in Kamperveen

Afgelopen weekend is bekend geworden dat er sprake is van uitbraak van vogelgriep in het Overijsselse Kamperveen, vlakbij de grens van Gelderland. Twee bedrijven in Noordeinde en Oosterwolde vallen binnen de zone waarvoor een nieuw vervoersverbod geldt.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!