Nieuws

Achterhoeker Alexander Büttner laat contract bij Dinamo Moskou per direct ontbinden

Alexander Büttner (rechts met pet) laat contract in Moskou ontbinden
Alexander Büttner uit Doetinchem keert na de winterstop niet meer terug in Moskou. De 27-jarige linksback heeft zijn contract laten ontbinden. 'Ik wil weer voetballen in West-Europa, mezelf op de kaart zetten.'
DOETINCHEM - Alexander Büttner uit Doetinchem keert na de winterstop niet meer terug in Moskou. De 27-jarige linksback heeft zijn contract laten ontbinden. 'Ik wil weer voetballen in West-Europa, mezelf op de kaart zetten.'
De Achterhoeker had nog een verbintenis tot komende zomer. Büttner heeft het bij Dinamo Moskou echter al een tijdje niet meer naar zijn zin. De Russische club is gedegradeerd naar de tweede divisie. 'Dit is niet mijn niveau. Ik heb het hier wel gezien. Soms moeten we ook acht uur in de bus zitten, of negen uur vliegen. Dat ga ik niet meer doen. Het is tijd voor een nieuwe stap.'

Vorstelijk salaris

Büttner spreekt die woorden in een unieke documentaire die door TV Gelderand komende maandag wordt uitgezonden (zie toelichting onder). Zijn zaakwaarnemer Aleksandar Bursac is al weken in gesprek met Dinamo Moskou om te praten over een afkoopsom. Dat is nu gelukt. 'Mondeling hebben we een overeenkomst. Ik denk maandag de ontbindingsovereenkomst in mijn mail te hebben', aldus Arnhemmer Bursac.
Alexander Büttner verdient in Rusland een vorstelijk salaris en wilde daarom niet zo maar vertrekken bij Dinamo Moskou. Nu beide partijen een schikking hebben getroffen hoeven de Russen niet meer zijn volledige salaris tot juli te betalen. De speler is transfervrij en kan daardoor in principe naar elke andere club.

Torenhoge schulden

Vorig jaar verliet een groot aantal andere buitenlandse spelers al Dinamo Moskou omdat ze met hun hoge salaris te zwaar op de begroting drukten. De club kampt met torenhoge schulden en laveerde vorig seizoen zelfs langs de rand van een faillissement.
Toch begon het mooi voor Büttner in Moskou. 'In mijn eerste jaar hadden we een prachtig team met jongens als Douglas, Valbuena en Dzsudzsak. We speelden Europees voetbal. Alles zag er goed uit. Maar toen kwamen ineens de problemen. Ik heb hier mooie en minder mooie tijden beleefd. Nu zou ik graag weer in West-Europa voetballen, mezelf weer op de kaart zetten.'

Manchester United

Büttner verruilde in 2012 Vitesse voor de Engelse topclub Manchester United. Hij tekende er voor vijf jaar, maar diende het contract niet uit. In 2014 werd hij getransfereerd naar Dinamo Moskou. Vorig jaar leende die club de Achterhoeker nog voor een half jaar uit aan Anderlecht, maar Moskou haalde hem toch weer terug. Omdat zijn contract nu is vernietigd, is Büttner transfervrij.
Met zijn oude werkgever Vitesse zijn er de afgelopen weken al wat eerste contacten geweest om de in Arnhem populaire Büttner terug te halen, maar tot op heden heeft dat nog niets concreets opgeleverd. De kans is ook klein dat de linksback terugkeert in Nederland.
Komende maandag een uitgebreide documentaire bij TV Gelderland over het leven van Alexander in Moskou samen met zijn vriendin Marleen Kuenen uit Zelhem. Ook de familie Büttner komt uitgebreid aan het woord, waarbij onder meer de nieuwe stadsvilla van Alex in Doetinchem wordt getoond.