Nieuws

Gelderse pluimveehouders hebben last van nieuwe vogelgriepuitbraak in Overijssel

Het gebied waar de maatregelen gelden.
De uitbraak van vogelgriep in Kamperveen in Overijssel heeft ook gevolgen voor Gelderse pluimveebedrijven. Twee bedrijven in Noordeinde en Oosterwolde vallen binnen de zone waarvoor een nieuw vervoersverbod geldt. De bedrijven waren al getroffen door een eerder vervoersverbod en mogen nu opnieuw 30 dagen onder meer geen dieren en mest vervoeren. © RVO
KAMPERVEEN - De uitbraak van vogelgriep in Kamperveen in Overijssel heeft ook gevolgen voor Gelderse pluimveebedrijven. Twee bedrijven in Noordeinde en Oosterwolde vallen binnen de zone waarvoor een nieuw vervoersverbod geldt. De bedrijven waren al getroffen door een eerder vervoersverbod en mogen nu opnieuw 30 dagen onder meer geen dieren en mest vervoeren.
Bij een bedrijf met vleeseenden in Kamperveen is vogelgriep (H5) vastgesteld. De stallen met daarin zo'n 14.000 vleeseenden worden geruimd om verspreiding van het virus te voorkomen.

Bedrijf Noordeinde ligt in het risicogebied

Zeker een Gelderse pluimveehouder valt binnen de 3 kilometerzone van het besmette bedrijf. Dat is een moederdierenbedrijf uit Noordeinde. Dit bedrijf staat op dit moment leeg, omdat er al een vervoersverbod in het gebied was.
Toch wordt het bedrijf, zoals elk bedrijf binnen de 3 kilometerzone, gescreend door de Nederlandse Voedsel -en Warenautoriteit.

Bedrijven hebben langer last van vervoersverbod

Ook zit een pluimveehouder met legkippen in de 10 kilometerzone. Dat betekent dat dit bedrijf in Oosterwolde opnieuw dertig dagen te maken krijgt met het voor de regio ingestelde vervoersverbod. 
Beide bedrijven zaten ook al in de 10 kilometerzone rondom het door vogelgriep getroffen bedrijf in de regio Biddinghuizen/Ermelo. Dat betekent dat ze nog langer last hebben van het vervoersverbod. Zo mogen dieren, strooisel en mest niet worden vervoerd. Verder blijven eieren langer bij de boer liggen. Ze kunnen alleen met een ontheffing en onder strikte hygiënische maatregelen met speciaal vervoer naar een verwerkingsbedrijf worden gebracht.

Vakbond pluimveehouders houdt rekening met meer uitbraken

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders constateert dat het gebied dat last heeft van het vervoersverbod nu groter is geworden in Gelderland. Dat komt omdat er twee 10 kilometerzones zijn ingesteld die elkaar overlappen; één rond Biddinghuizen/Ermelo en één rond Kamperveen. Deze gebieden liggen nu deels naast elkaar.
Sommig boeren vallen dus twee keer in een vervoersverbodgebied en zitten dus langer op slot. 'We houden er nu rekening mee dat er meer uitbraken zullen volgen', aldus Jan Brok van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders. Hij vervolgt: 'Nu er nog steeds dode vogels uit de lucht vallen die besmet zijn met vogelgriepvirus H5N8, is de kans groot dat het virus zich blijft verspreiden.'

'1 gram besmette vogelpoep kan 1 miljoen kippen doden'

De vakbond maakt zich dan ook zorgen en spreekt uit dat de sector mogelijk tot maart of april nog last heeft van het vogelgriepvirus H5N8. Brok: 'We weten dat de pluimveehouders alles doen om het virus buiten de deur te houden, maar dat is niet 100 procent te voorkomen.'
Want wilde vogels kan je niet stoppen, aldus Brok. 'Deze verspreiden ook het virus via poep bijvoorbeeld.' Brok voegt daaraan toe: 'Met 1 gram besmette vogelpoep (H5N8) kan je één miljoen kippen doden.'
Vogelpoep kan onder schoeisel terechtkomen en zo wordt het dan bijvoorbeeld verspreid. Ook de NVWA merkt op dat ongedierte het virus kan verspreiden, zoals muizen.

'Koud weer remt het vogelgriep virus niet'

Bij vorst of koud weer zal het vogelgriepvirus niet worden uitgeschakeld, weet Jan Brok. Ook de NVWA bevestigt dat. Brok: 'Alleen hoge temperaturen en UV-licht kunnen het vogelgriepvirus in de natuur doden.'
Daarom verwacht Brok dat de sector nog last heeft van uitbraken tot maart of april. Dat raakt de pluimveesector financieel. Want als er een uitbraak is bij een pluimveehouder, dan ruim je het bedrijf en probeer je het virus in te dammen. Maar in de natuur kunnen we dat niet, vertelt Brok verder. 'Wilde vogels blijven de ziekte nog verspreiden', besluit hij.