Nieuws

Dat is makkelijk: een bus die je overal oppikt wanneer jij wilt

ARNHEM - Je vervoer regelen met een app. Vanaf morgen kan de reiziger het testen bij vervoerder Breng in Arnhem en Nijmegen. Breng Flex, heet het nieuwe systeem. In de aanloop naar de lancering wordt druk geoefend om de app zonder piepen en kraken goed in de lucht te krijgen.
Klanten betalen hun Breng-rit straks via de mobiele telefoon. Je stapt op bij je gewenste halte en de chauffeur brengt je naar je eindbestemming. Zijn er medepassagiers, dan berekent een slimme computer de logische route. De chauffeur volgt dit dan op.

Hé, dat ken ik!

Het systeem lijkt op dat van de Uber '-taxi's. Bij deze dienst bestel je ook via je smartphone een rit en komt een auto in de buurt naar je toe. De chauffeur weet waar je naartoe moet en zet je vervolgens af. De betaling gaat volledig automatisch.
Bij Breng Flex kun je, in tegenstelling tot Uber, ook betalen met de OV-chipkaart en je bankpas.

Via app met de bus is duurder

De reizigers betalen online 3,50 voor hun rit. Dit bedrag is hoger dan een gemiddeld busritje. Maar, zo stelt Breng, je krijgt er service voor terug. Je wordt opgepikt op de plek waar jij opgepikt wilt worden. Op de website van de vervoersmaatschappij wordt uitgelegd hoe deze nieuwe busservice precies werkt.
Met man en macht wordt er achter de schermen gewerkt aan de app. Het systeem werkt nog niet feilloos zegt een woordvoerder. Daarom werkt de vervoersmaatschappij ook nog met testrijders, zodat ze eventuele fouten in het gloednieuwe systeem snel kunnen opsporen.

Proef zoekt testers

De nieuwe busdienst van Breng start zondag als proef en de vervoersmaatschappij is nog steeds op zoek naar testrijders. Testrijders krijgen vijf ritjes gratis, daarna moeten ze betalen.
Via huis aan huisbladen, flyers en op social media roept Breng mensen op testrijder te worden. Wie zich registreert, krijgt vervolgens verder uitleg over hoe het precies werkt. 

'Uniek in Europa'

Volgens Breng is deze flexibele vervoersdienst uniek in Europa. Reizigersorganisatie ROCOV kijkt kritisch naar de komst van de nieuwe busdienst. ROCOV Gelderland behartigt de belangen van de OV-reiziger in Gelderland. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!