Nieuws

'Het lijkt wel een badmintonshuttle'; kerstboom zorgt weer voor tweespalt

CULEMBORG - Over smaak valt niet te twisten zegt een oud spreekwoord, maar in Culemborg gaat dat niet op. Daar wordt namelijk alweer geruzied over de versiering van de grote kerstboom op de markt.
Werd er in voorgaande jaren geklaagd dat er te weinig lichtjes in de boom hingen, dit jaar zouden er juist veel te veel zijn.
PvdA-fractievoorzitter Marinka Mulder plaatste donderdagavond een foto van de Culemborgse boom op Facebook, met daarbij de tekst dat ze het dit jaar wel een mooie boom vond.
Nou, in een mum van tijd stroomde de Facebookpagina Culemborgers op Facebook vol met reacties. En wat blijkt? De kerstboom - toch een symbool van kerstgedachten als 'vrede op aarde' en 'eensgezindheid' - verdeelt Culemborg als nooit te voren.

Brilletje

Een moeder schrijft: 'Mijn dochter van twee zei net in de stad 'mooie boom'.' Hierop reageert een ander persoon met: 'Heb ze nu al een brilletje nodig.' 'Foeilelijk', schrijft weer een ander.
Ook de gemeente krijgt er weer van langs: 'Waren de ambtenaren te lui om er op traditionele wijze lampjes in te hangen?' En dat terwijl de gemeente helemaal niets met de boom van doen heeft. De winkeliersvereniging is verantwoordelijk voor de kerstboom in Culemborg.

Groen en geel ergeren

Al jaren wordt er geklaagd over de Culemborgse kerstboom. Zo ergerden de Culemborgers zich in 2014 groen en geel over de karige verlichting van de boom. 'Ze hebben er een plastic lichtslang ingesmeten, dat is toch geen porem,' klonk het toen luidkeels.
De aanblik was toen des te schrijnender, vonden veel Culemborgers, omdat er in de stad net voor 45 duizend euro aan nieuwe kerstverlichting was opgehangen. Door alle commotie werd vlak voor Kerstmis tot ieders opluchting de verlichting nog aangepast.

Knipperen

En ook in 2015 was het weer raak. Toen was alleen de bovenkant van de boom met lichtjes behangen. Tegen vandalisme. Maar echt gezellig zag de boom er daardoor niet uit, vonden veel Culemborgers.
Dit jaar hangt de boom van boven tot onder propvol met lichtmatten, die gesponsord zijn door een Tiels bedrijf. Maar weer is het niet goed. 'Het lijkt wel een badmintonshuttle' of  'Vind de lampjes niet zo mooi', zijn nog wel twee van de mildere reacties. Bij de sponsor wordt verbaasd gereageerd op de commotie. De versiering blijkt vorig jaar in Tiel gebruikt te zijn en daar tot geen enkele wanklank te hebben geleid. Wel had Tiel als voorwaarde gesteld dat verlichting niet zou knipperen. Culemborg wil dat juist wel en dus knippert vanavond de verlichting.

Zeuren

Er zijn overigens ook Culemborgers die zich ergeren aan de eeuwige discussie over de kerstboom. 'Wat een gezeik weer. Het is ook nooit goed.' Maar hierop wordt geantwoord: 'Laat ons lekker zeuren joh!'
Eén ding is duidelijk, in Culemborg kan niet alleen getwist worden over smaak.