Nieuws

'Schiet Duitse vossen, ze plunderen Achterhoekse nesten'

Weidevogelsoorten in delen van Gelderland staan op het punt om voorgoed te verdwijnen, zegt de Weidevogelvereniging Achterhoek. Dit komt onder andere door plunderende vossen uit Duitsland. De vereniging heeft een plan, maar dat is wel illegaal. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Weidevogelsoorten in delen van Gelderland staan op het punt om voorgoed te verdwijnen, zegt de Weidevogelvereniging Achterhoek. Dit komt onder andere door plunderende vossen uit Duitsland. De vereniging heeft een plan, maar dat is wel illegaal.
Coördinator Jan van der Weyde van de vereniging zegt dat er al 400 vossen geschoten zijn, maar dat jagers een nachtvergunning moeten krijgen om de vossenstand verder in te perken.
Een andere oplossing zou zijn om de eieren uit het wild te rapen en in broedmachines uit te broeden. Maar dat mag niet, want dat zou neerkomen op verstoring van broedend wild.

Bestrijdingsmiddelen en kunstmest

'In elk geval zou het helpen als iedereen biologische zuivel koopt. Dan worden er geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest meer gebruikt, waardoor er een duurzaam herstel van de vogelstand komt', vertelt Van der Weyde.
De oplossingen zijn noodzakelijk, omdat ondanks veel inspanningen nog steeds vogelnesten geplunderd door vossen, marters, kraaien en reigers.

Duitse vossen

Sinds enige tijd is daar een probleem bijgekomen. Vossen steken vanuit Duitsland massaal de grens over naar de Achterhoek, omdat ze in de Duitse bossen niet bejaagd mogen worden.
Hoewel de provincie toezegde iets te doen aan de situatie, zijn plannen daarvoor volgens de Weidevogelvereniging uitgesteld.