Nieuws

Oplossing voor onbewaakte spoorwegovergang: boer Nieuwenhuis uit de zorgen

VELP - Tot het laatste moment was het spannend of FrieslandCampina de melk van boer Dick Nieuwenhuis uit Velp nog op zou komen halen, maar nu is er dan toch een oplossing.
Na het treinongeval bij een onbewaakte spoorwegovergang in het Groningse Winsum, waarbij een melkwagen van FrieslandCampina geramd werd, wilde het bedrijf de melk van Nieuwenhuis niet meer ophalen.
Om op zijn erf te komen moet de melkwagen namelijk langs een onbewaakte overgang die slecht te overzien is.

Hij komt, hij komt!

Voor 16 december moest er een oplossing zijn, en die is er. Nieuwenhuis reageert opgelucht: 'Er komt een noodweg die niet langs de onbewaakte spoorweg gaat, waardoor ze morgen gewoon met de tankwagen langskomen.' Er komt deze morgen dus gewoon een tankwagen langs voor de melk.

Twee weken voor aanleg

'FrieslandCampina wil dat de noodweg over twee weken af is. De aannemer zegt dat hij de weg in een dikke week kan aanleggen, dus dat ziet er goed uit', legt Nieuwenhuis uit.
Wel heeft de nieuwe weg wat voeten in de aarde gehad. 'Een beek en een gasleiding liggen in de weg, maar daar is een oplossing voor gekomen. Vooral de gasleiding was een probleem. Er komt nu een soort bruggetje overheen.'

Geen nieuwe overgang

Simpelweg slagbomen plaatsen bij de overgang was volgens Nieuwenhuis geen optie: 'Daarvoor moet er van alles aangelegd worden, zoals elektriciteitskabels.' Het plaatsen zou dan al gauw drie jaar gaan duren. De bestaande overgang wordt straks versperd, zodat deze niet meer gebruikt kan worden. 
Nieuwenhuis: 'Al het verkeer zal langs de nieuwe weg gaan, dus iedereen heeft er profijt van. Persoonlijk vind ik het een veilige oplossing voor iedereen.' De gemeente Rheden zal zorgen dat de weg snel aangelegd wordt. 

Neuzen dezelfde kant uit

De boer is uiteraard blij, maar tegelijkertijd verbaast hij zich dat zoveel druk nodig is voordat eindelijk iets aan de overgang gedaan wordt. 'Ze hebben drie jaar de tijd verdaan met plannen maken. Nu is de nood hoog en hebben we in drie weken een oplossing bedacht. Het kan toch wél, als je met z'n alle de neuzen dezelfde kant op zet.' 

zie ook: