Nieuws

Zorgen over speciaal onderwijs; ministerie op bezoek bij Sint Maartenschool

Staatssecretaris van Onderwijs, Sander Dekker, wil dat zijn ambtenaren maandag een bezoek brengen aan de Sint Maartenschool in Ubbergen. Dat bleek donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de wet Passend Onderwijs. Kamerleden van onder meer de PvdA en de SP maken zich zorgen over de situatie op de Maartenschool. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Staatssecretaris van Onderwijs, Sander Dekker, wil dat zijn ambtenaren maandag een bezoek brengen aan de Sint Maartenschool in Ubbergen. Dat bleek donderdag tijdens het debat in de Tweede Kamer over de wet Passend Onderwijs. Kamerleden van onder meer de PvdA en de SP maken zich zorgen over de situatie op de Maartenschool.
Aanleiding is de berichtgeving van onder meer Omroep Gelderland en dagblad Trouw. Bij de Sint Maartenschool moet een derde van het personeel weg en is er een tekort van anderhalf miljoen euro op de begroting. De school moet aan alle kanten bezuinigen. Een gevolg van de wet Passend Onderwijs. Er is minder geld te verdelen en het lijkt erop dat kwetsbare kinderen daar het slachtoffer van worden. 
Op de Maartenschool zitten kinderen met een lichamelijke of meervoudige handicap en langdurig zieke kinderen. Ze hebben veel begeleiding nodig om goed te kunnen leren. De school biedt naast 'gewone' schoollessen bijvoorbeeld ook zwemmen, speciale gym, fysiotherapie, ergotherapie en extra ondersteuning in de klas van specialisten. En dat dreigt nu allemaal te verdwijnen.

Met eigen ogen zien

'We zijn blij dat de staatssecretaris heeft gezegd dat hij meer wil weten. De publiciteit heeft blijkbaar geholpen', zegt directeur Gilles Geschiere. 'Aanstaande maandag komen ambtenaren van het ministerie op bezoek. Dan kunnen ze met eigen ogen zien hoe we het hier doen en wat het probleem is. We zullen ze rondleiden en ze kunnen spreken met leerlingen, ouders en leerkrachten. Zo kunnen ze een goed beeld vormen.'  
Vanaf januari krijgt de Maartenschool alleen nog geld voor onderwijs. Niet voor zorg. Ouders moeten dan zelf regelen dat hun kind genoeg zorg krijgt om onderwijs te volgen. Maar zij zeggen dat ze niet goed weten waar ze dat vandaan moeten halen. 

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!