Nieuws

Het weerwoord van 2016: Flitswinter

Heleen Jurgens had het op 6 januari bij het rechte eind: de uiterst korte winter werd door weerman Tom van der Spek van MeteoGroup in Wageningen een 'flitswinter' genoemd. Heleen twitterde prompt: 'Zo vroeg al in het jaar een nieuw weerwoord". Flitswinter werd door kijkers en luisteraars verkozen tot het weerwoord van het jaar 2016, zo maakte weervrouw Moniek Wulms zojuist bekend. © Moniek Wulms (MeteoGroup
WAGENINGEN - Heleen Jurgens had het op 6 januari bij het rechte eind: de uiterst korte winter werd door weerman Tom van der Spek van MeteoGroup in Wageningen een 'flitswinter' genoemd. Heleen twitterde prompt: 'Zo vroeg al in het jaar een nieuw weerwoord". Flitswinter werd door kijkers en luisteraars verkozen tot het weerwoord van het jaar 2016, zo maakte weervrouw Moniek Wulms zojuist bekend.
Al vijf jaar op rij organiseren Omroep Gelderland en MeteoGroup de verkiezing van het weerwoord van het jaar. Elk jaar leidt dat een lange lijst van nieuwe woorden. Dit jaar waren 'straatsen' (schaatsen op straat) en vandaalhagel (grote hagelstenen die vernieling aanrichten op 23 juni) grote kanshebbers.
Ook het fenomeen 'parelmoerwolken' stond op de lijst van kanshebber. De wolken, die heel hoog in de atmosfeer voorkomen en daardoor pastelachtige tinten hebben, waren begin februari te zien. Flitswinter kwam als winnaar uit de bus. Het slaat op de korte, koude perioden die af en toe te zien zijn in Nederlandse winters. 

Vijf jaar

De verkiezing van het weerwoord van dit jaar was een lustrum. Daarom kon er ook gestemd worden op het mooiste weerwoord van de afgelopen vijf verkiezingen. Dat waren, naast flitswinter, plaknacht (2012), wolkenwak (2013), knijpzonnetje (2014) en jojozomer (2015). Het eerste weerwoord won afgetekend: plaknacht was het mooiste weerwoord van allemaal.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!