Nieuws

In het nieuws vandaag: vet verstopt het riool en wat wordt het weerwoord van 2016?

ARNHEM - Vet, doekjes en andere rommel zorgen voor steeds meer verstoppingen in het riool, medewerkers van schuimvullingenfabrikant Recticel in Kesteren en Buren staken voor meer loon en wat wordt het nieuwe weerwoord? Dat is nieuws op donderdag 15 december.

Rommel in riool is groot probleem

Het is alweer bijna oud en nieuw en dat betekent dat mensen straks weer massaal oliebollen gaan bakken! Lekker, maar wat doe je met het vet? De meesten kieperen het door de wc, maar dat zorgt voor verstoppingen in het riool.
Waterschappen en gemeentes luiden de noodklok, want ook luiers, maandverband, verf, schoonmaakdoekjes, billendoekjes en vochtig toiletpapier worden doorgespoeld. Het schoonmaken van het riool kost jaarlijks miljoenen.

Staking bij schuimvullingenfabrikant

Medewerkers van schuimvullingenfabrikant Recticel in Kesteren en Buren zijn bezig met een 24-uursstaking. Ze eisen meer loon.
De onderhandelingen voor een nieuwe cao begonnen in mei en liepen volgens de vakbond van meet af aan moeizaam. Het personeel wil een loonsverhoging van 3 procent, maar Recticel wil niet verdergaan dan 0,6 procent.
In Kesteren heeft het Belgische bedrijf zo'n 300 medewerkers, in Buren circa 50.

En het weerwoord van 2016 is...

Straatsen, parelmoerwolken en zinloos gesneeuw. Het is een selectie van de mooiste weerwoorden van het jaar 2016. Vandaag wordt de winnaar bekendgemaakt.
De verkiezing is een initiatief van Omroep Gelderland en MeteoGroup. De traditie is ontstaan uit de weerberichten op de radio, waarbij de meteorologen zo aansprekend mogelijk proberen te duiden wat de luisteraar qua zon, regen, wind en sneeuw te wachten staat. Ook luisteraars zelf komen vaak met de meest prachtige, creatieve weerwoorden.
De eerdere winnaars zijn plaknacht (2012), wolkenwak (2013), knijpzonnetje (2014) en jojozomer (2015).
Reageren op dit bericht? Mail naar omroep@gld.nl