Nieuws

Gedeputeerde Markink zonder kleerscheuren door Giro-debat

De Gelderse Staten hebben ingestemd met de extra 250.000 euro die nodig zijn om het tekort van de Girostart aan te vullen. Dat is het resultaat van de evaluatie door Provinciale Staten over de start van de Giro d'Italia, afgelopen zomer. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De Gelderse Staten hebben ingestemd met de extra 250.000 euro die nodig zijn om het tekort van de Girostart aan te vullen. Dat is het resultaat van de evaluatie door Provinciale Staten over de start van de Giro d'Italia, afgelopen zomer.
Uit onderzoek bleek dat de economische spin-off van het evenement minder was dan vooraf geschat. Ook een aantal maatschappelijke doelen zoals meer sporten en aandacht voor gezondheid werden niet gehaald. Daarbij was er een tekort van 360.000 euro, waarvan de provincie er 250.000 euro voor haar rekening moest nemen.

'Mooi feest'

De VVD en het CDA zeiden erg tevreden te zijn met de Giro-resultaten. Het was volgens de partijen een mooi feest dat het geld meer dan waard was. Verschillende andere partijen, met name uit de oppositie, uitten wel kritiek tijdens de bespreking. Collegepartij D66 wil dat er bij volgende sportevenementen scherp gekeken wordt naar welke doelen gesteld worden.

Giro contract niet openbaar

De PVV had kritiek op het contract dat afgesloten werd tussen de provincie en de organisatie van de Giro. Dit contract mogen Statenleden inzien, maar is verder niet openbaar in verband met concurrentiegevoelige informatie.
Gedeputeerde Markink zei dat de fee goed is onderhandeld en dat het contract is gecontroleerd door verschillende financiële adviseurs.

2,4 miljoen winst voor Giro organisatie

De ChristenUnie had twijfels over wat er met de fee van 3,65 miljoen euro is gebeurd. De fee is het geld dat de provincie betaalde aan de organisatie van de Giro, de RCS Mediagroep. In het half jaar rapport van die organisatie staat dat er meer winst werd gemaakt mede door gestegen inkomsten van 2,4 miljoen euro door de Giro d'Italia. De ChristenUnie vindt het moeilijk te accepteren dat Gelderland een verlies leed en de Giro-organisatie niet.
De Staten stemden na het debat in met de aanvulling op de Giro-bijdrage. Gedeputeerde Markink zei op verzoek van de PvdA toe hetzelfde bedrag extra aan breedtesport te geven.
Een motie van Pieter Plug van de ChristenUnie werd niet aangenomen. Plug wilde dat de provincie in de toekomst alleen bijdraagt aan evenementen, sport of anders, als de overheidsbijdrage maximaal 49% van de totale kosten is. Gedeputeerde Markink wil bij de bespreking van het Gelders Sportakkoord zelfs mogelijk met een soortgelijk voorstel komen. Het sportakkoord wordt in januari besproken.

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!