Nieuws

Wel of geen Drijvend Zonnepark Lingewaard: 'Het is nog heel spannend'

Als het lukt, kunnen ruim 500 huishoudens van duurzame zonnestroom worden voorzien. Maar of het drijvende zonnepark van zo'n 6000 panelen er komt, hangt af van een felbegeerde subsidie © gietwaterbassin Bergerden (lingewaardenergie.nl/Omroep Gelderland
GROESBEEK - Als het lukt, kunnen ruim 500 huishoudens van duurzame zonnestroom worden voorzien. Maar of het drijvende zonnepark van zo'n 6000 panelen er komt, hangt af van een felbegeerde subsidie
Al jaren zijn ze bezig om op het gietwaterbassin van tuinbouwgebied Bergerden een drijvende energiecentrale van zonnepanelen te bouwen. Alles is rond. In januari horen de mensen van de Coöperatie Lingewaard Energie of de voor hun van levensbelang zijnde SDE+subsidie er komt.

'Soort loterij'

Toch kunnen geïnteresseerden zich deze week al melden om mee te doen. De voorinschrijving is begonnen. 'We blijven optimistisch', zegt Frans van Herwijnen van Lingewaard Energie. Een prototype van zo'n zonnepaneel hebben ze al even op een tuinvijvertje laten dobberen. 'Dat doen we ook een beetje om de moed er in te houden.'
'Die toekenning van SDE+subsidie is een ingewikkeld proces. Een soort loterij. Een vergelijkbaar project in Overbetuwe heeft al een afwijzing gekregen. Het is dus nog heel spannend.'
Zonder die subsidie kunnen de mensen van Lingewaard Energie hun gedroomde zonnepark niet realiseren. Als ze deze subsidieronde achter het net vissen, vervalt ook nog eens de provinciale subsidie.
Prototype drijvend zonnepaneel op een tuinvijvertje (foto: Lingewaard Energie)

Met de zon mee draaiende schijf

Het project in Overbetuwe heeft het probleem van het mogelijk verliezen van de provinciale subsidie niet. Daar betalen niet particulieren, maar ondernemers mee aan de zonnepanelen. En die ondernemers hebben sowieso geen kans op provinciale subsidie.
Het Overbetuwse project dient in maart opnieuw een verzoek in voor SDE+subsidie. De mensen van Zonnecollectief Overbetuwe willen een met de zon meedraaiende schijf op de Eisenhouwerplas bij Elst realiseren. Op die schijf is ruimte voor 11.000 zonnepanelen.

'Dubbel zoveel zonnepanelen'

De investeringskosten voor het drijvende park liggen rond de 2 miljoen euro. 'We zouden in 1 klap het aantal zonnepanelen in de gemeente Lingewaard verdubbelen', vertelt Van Herwijnen enthousiast.
Ook de plannen in Overbetuwe zorgen voor een verdubbeling van het aantal zonnepanelen in die gemeente. Maar het gaat dus nog even duren voordat duidelijk wordt of de drijvende zonneparken er komen.