Nieuws

'Bomtasman' weer voor de rechter

De man die in juni 2015 in Doesburg een tas met explosieven weggooide, staat vandaag weer voor de rechter. Volgens het openbaar ministerie is de 41-jarige 'bomtasman' bezig geweest met het voorbereiden van een terroristische aanslag. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De man die in juni 2015 in Doesburg een tas met explosieven weggooide, staat vandaag weer voor de rechter. Volgens het openbaar ministerie is de 41-jarige 'bomtasman' bezig geweest met het voorbereiden van een terroristische aanslag.
De in Marokko geboren Abdel O. werd vorig jaar zomer aangehouden na een ruzie met zijn ex. Vlak voor zijn arrestatie gooide hij een tas weg. Daarin zouden explosieven hebben gezeten, die later onschadelijk gemaakt werden. Abdel O. werd veroordeeld voor het bedreigen van zijn ex met wie hij een kind heeft.
Bovendien maakte het openbaar ministerie uit Facebook- en WhatsApp-gesprekken op dat hij niet alleen sympathieën zou hebben voor IS, maar ook een terroristische aanslag wilde plegen. Inmiddels zit hij in de zwaarbewaakte gevangenis in Vught, waar Willem Holleeder ook zit. 
Zelf zegt Abdel O. dat hij helemaal geen aanslag wilde plegen. Hij beweerde eerder al dat hij er door zijn ex en haar familie erin gesluisd werd. Hij ontkende ook dat er explosieven in de tas zaten, het zou gaan om vuurwerk.