Nieuws

Houtgestookte cv-ketel gaat wijk Nijmegen verwarmen en levert winst op!

Een hout gestookte centrale verwarmingsketel moet straks de hele Nijmeegse wijk Wolfskuil verwarmen en ook nog eens winst opleveren. Stichting De Wijkfabriek ontvangt € 20.000,- van de gemeente Nijmegen om het idee verder uit te werken.
NIJMEGEN - Een hout gestookte centrale verwarmingsketel moet straks de hele Nijmeegse wijk Wolfskuil verwarmen en ook nog eens winst opleveren. Stichting De Wijkfabriek ontvangt € 20.000,- van de gemeente Nijmegen om het idee verder uit te werken.

Power2Nijmegen

Nijmegen geeft de subsidie in het kader van de doelstelling van Power2Nijmegen: een energieneutrale stad in 2045. Naast de Wijkfabriek ontvangen ook andere particuliere initiatieven die volgens de gemeente kansrijk zijn subsidie.

Uniek in Nederland

Het is een uniek plan in Nederland en misschien zelfs wel in Europa, zo vertellen de oprichters van het Nijmeegse bedrijf Warmte.nu, dat de technische ontwikkeling van de 'wijkcentrale' voor zijn rekening neemt. En een voorbeeld voor de rest van Nederland voor de mogelijkheden om straks toch een warm huis te hebben, als we niet meer zijn aangesloten op het gasnetwerk. Niet de verbranding van biomassa is uniek, maar wel de omliggende intelligente hybride warmte-infrastructuur die ervoor zorgt dat er indien gewenst altijd warmte bij de gebruiker thuis is. Zelfs als de bioverbrandingsinstallatie het een onverhoopt keer niet doet.

Warmte- en koude leiding omgedraaid

Want de voorbeelden van hoe het mis kan gaan kent Craig Savy van Warmte.nu maar al te goed. Zoals de bewoners van de Zutphense wijk De Teuge die voor de rechter een ruzie met waterbedrijf Vitens uitvochten over het haperende warmte-koude systeem in hun wijk. Craig Savy: 'Ik ken zelfs voorbeelden waarbij de warmte- en koudeleiding waren omgedraaid.' Maar dat zijn allemaal fouten in de uitvoering en geen technologische fouten, zo verzekert Savy. Want de techniek is volgens de Technisch Natuurkundige die altijd in de energiesector heeft gewerkt, al jaren bewezen.

Geen koude douche

Daarbij komt dat Warmte.nu een hybride systeem gaat aanleggen. Zo kan de energie van zonnepanelen worden ingezet om alsnog warmte op te wekken als die niet van de centrale komt. Niet alleen fijn om een koude douche te voorkomen, maar ook veel energievriendelijker. Craig Savy (Warmte.nu): 'Op het moment dat het elektriciteitsnetwerk overbelast is en zonnepanelen hun energie niet meer aan het netwerk kunnen leveren kan dat thuis worden opgeslagen en worden gebruikt voor warmte.'

Niet zelf je snoeiafval in de ketel gooien

Maar de kans dat de centrale cv-ketel het niet doet is volgens de twee oprichters van Warmte.nu niet groot. Een bedrijf in Duiven zorgt ervoor dat het bio-afval wordt opgewaardeerd: het hout wordt onder meer in de juiste maat gesneden en op de juiste vochtigheidsgraad gebracht. Zodoende ontstaat er een perfecte verbranding in de ketel. Craig Savy: 'Het beeld van buurtbewoners die zelf hun snoeiafval in de ketel gooien moet dan ook worden bijgesteld.' Wethouder Tiemens van milieu die eind vorig jaar nog haar zorgen uitsprak over de rook van houtkachels en vuurkorven, is er dan ook gerust op dat dit initiatief juist bijdraagt aan een schonere lucht. En ook Savy en zijn compagnon Sander Veltmaat van Warmte.nu zijn er zeker van de plannen een bijdrage leveren aan een beter klimaat en de CO2 reductie, zelfs al moet de biomassa eerst vanuit Duiven naar Nijmegen worden getransporteerd.

Wijk maakt winst

En de Wolfskuil? Naast het leveren van een bijdrage aan een CO2 neutrale ambitie van de gemeente zal die er ook van profiteren zo denkt Conrad Savy (familie van Warmte.nu medeoprichter Craig) van Stichting De Wijkfabriek. Uiteindelijk zullen de bewoners van de Nijmeegse wijk Wolfskuil niet alleen goedkoper uit zijn dan de huidige kosten voor aardgasverbruik, er zal volgens hem zelfs winst gemaakt worden. En die gaat dan weer voor een deel naar de Wijkfabriek, die daarmee investeert in projecten voor de bewoners. Een win-win situatie.