Nieuws

Er schijnt een lichtje op je als je voorbij komt; een proef in Wijchen

Ze zien je aankomen. De lantaarnpalen langs een fietspad en een wandelpad in Wijchen. Vanaf komende donderdag beginnen de flink gedimde lichten ineens harder te schijnen als je er langs komt. © screenshot youtube.com/user/GemWijchen
GROESBEEK - Ze zien je aankomen. De lantaarnpalen langs een fietspad en een wandelpad in Wijchen. Vanaf komende donderdag beginnen de flink gedimde lichten ineens harder te schijnen als je er langs komt.
Het is een proef om geld te sparen. En het milieu. De LED lampen met bewegingssensoren gaan wel branden als het donker wordt, maar op een minimale sterkte. Ze branden op 20% van hun vermogen in plaats van de normale 80 tot 90%. 

Palen-poll: is het wat, dat bijschijnen?

Als er iemand voorbij fietst of wandelt gaat de verlichting feller branden. Dat feller duurt even en daarna dimmen de lampen weer uit zichzelf. De gemeente Wijchen wil graag weten wat de gebruikers van de routes van de nieuwe slimme straatverlichting vinden. Op de gemeentewebsite kunnen mensen reageren. De uitslag van de poll bepaalt vanaf hoe laat de verlichting gedimd wordt en hoeveel lantaarnpalen er feller gaan branden bij beweging.
proeflocaties (kaart: gemeente Wijchen)

Komen nog meer van die slimme palen

De afgelopen maanden heeft de gemeente al een soortgelijke proef met slimme verlichting op de Zuiderdreef vanaf de rotonde bij het Wijchense Meer tot aan het winkelcentrum Zuiderpoort. Dat was om de techniek te testen. In het voorjaar van 2017 wordt ook daar de slimme straatverlichting weer toegepast en zullen gebruikers en omwonenden worden gevraagd naar hun ervaringen.

Zie ook: