Nieuws

ProRail moet alarmeringssysteem plaatsen bij gevaarlijke overgangen

ARNHEM - ProRail moet gevaarlijke spoorwegovergangen veiliger maken. Dat zegt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) in een rapport. Het onderzoek naar de overgangen is gedaan naar aanleiding van het ongeluk in Dalfsen waarbij de machinist om het leven kwam door een overstekende hoogwerker.
In Gelderland zijn tientallen gevaarlijke overwegen en dus is de verwachting dat ProRail door het rapport van de OVV spoorwegovergangen moet aanpassen. 'Inschattingsfouten van bestuurders bij het oversteken van overwegen kunnen leiden tot ongevallen. ProRail moet daarom zorgen voor instructies bij overwegen om duidelijk te maken of bestuurders van zware en langzame voertuigen zelfstandig de overweg kunnen passeren of dat zij daarbij informatie en instructies van ProRail nodig hebben.'

Alarmeringsmogelijkheid

De Raad beveelt ProRail aan te zorgen voor een alarmeringsmogelijkheid, waarmee een overweggebruiker in problemen alarm kan slaan en dat machinisten waarschuwt voor een geblokkeerd spoor.
De OVV wil ook dat ProRail bestuurders van langzame voertuigen informeert door gevaarinstructies bij de overgang te plaatsen. Bestuurders van bijzondere voertuigen moeten zich extra bewust zijn van de risico’s van het oversteken van een overweg en daarop gewezen worden in onder meer opleidingen en huurcontracten.

Treinen veiliger

Verder beveelt de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu aan om de veiligheid van treinen te vergroten, omdat machinisten bij een dreigende botsing er niet op kunnen rekenen dat zij tijd hebben om uit de cabine te vluchten.
Door de lange levensduur van treinen verwacht de OVV dat de aanscherping met alarmsystemen nog een tijd op zich laat wachten. Op korte termijn valt volgens de Raad winst te behalen door 'maximaal in te zetten op het tegengaan van overwegbotsingen met zware voertuigen' dit moet gebeuren door 'het plaatsen van de waarschuwingsteksten en betere voorlichting.'