Nieuws
Telefoon op de fiets verbieden? Scholieren vinden het maar niks
Telefoon op de fiets verbieden? Scholieren vinden het maar niks
EDE - Minister Melanie Schultz wil appen op de fiets verbieden. Volgens haar is een op de vijf fietsongelukken te wijten aan het voortdurend kijken op je mobiel tijdens het fietsen. Scholieren in Ede moeten er weinig van weten.
Ondanks een campagne onder scholieren in augustus vindt de minister dat er nu te weinig verbetering het gedrag van de fietser zit, en dus komt ze met een verbodsvoorstel.
Hop, de bosjes in
'Ik zat op de fiets en ik kreeg een appje', zegt de Edese middelbare scholier Jesse. 'Ik wilde even kijken wat het was en beantwoordde dus, maar ging toen wel de bosjes in.
Het is niet omdat hij bang is iets te missen dat hij zijn telefoon ook op de fiets gebruikt; eerder onnadenkendheid. 'Je doet het gewoon vaak. Je pakt de telefoon en gaat appen.'
Verbod is 'onzin'
Edese scholieren vinden een verbod, ondanks het gevaar dat mobiel gebruik met zich meebrengt, geen goede zaak. 'Ik vind het onzin ', zegt Kevin 'Het is je eigen verantwoordelijkheid.' 'Ik denk niet dat het gaat werken', vult Jeroen aan. 'Als ik gebeld word, neem ik gewoon op terwijl ik doorfiets.'
Ook bij het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid zijn ze sceptisch over het voornemen van de minister. 'Een verbod moet natuurlijk gehandhaafd worden. Wie gaat dat doen? Je kunt niet achter elk struikje een agent zetten. Je zult vooral het gedrag van jongeren moeten veranderen en daarop moeten inzetten'.
Handsfree mag wel
De minister heeft nu een brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin ze vraagt om een verbod op het appen op de fiets. Bellen blijft wel toegestaan maar alleen handsfree en met oortjes in.
Een exact getal is er niet, maar wel blijkt uit cijfers dat het aantal verkeersdoden en zwaargewonden de laatste jaren is toegenomen. Dat zou onder meer dus door telefoongebruik komen.